A fost inaugurat un nou bloc al Liceului „Mihai Eminescu” din orașul Cimișlia

A fost inaugurat un nou bloc al Liceului „Mihai Eminescu” din orașul Cimișlia

Pe 27 octombrie, a avut loc inaugurarea blocului pentru clasele primare ale Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din Cimișlia. La eveniment au participat președintele raionului Cimișlia, Mihai Olărescu, directorul Fondului de Investiții Sociale din Moldova, Iurie Chiorescu, primarul orașului, Sergiu Andronachi, șefa interimară a Direcției învățământ general Cimișlia, Gabriela Garaba, directoarea Liceului „Mihai Eminescu” din Cimişlia, Tatiana Comerzan, profesori ai şcolii, elevi și părinţi.

Lucrările de reparație a blocului pentru clasele primare au început în luna mai 2019 și au fost efectuate de „Agent Inter” SRL, cu sediul în orașul Glodeni, în cadrul proiectului „Reforma învățământului în Republica Moldova”, finanțat de Banca Mondială, gestionat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării din R. Moldova și implementat de Fondul de Investiții Sociale din Moldova (FISM). Costul proiectului a fost de 708.793 de dolari SUA.
Guvernul Republicii Moldova a oferit adițional suma de 4 mln. 331 de mii de lei pentru dotarea laboratoarelor de fizică, biologie și chimie, precum și pentru echipamente și mobilier.
Tatiana Comerzan, directoarea liceului, a declarat că „de noul bloc de studii beneficiază 370 de elevi din 14 clase primare. Mai avem un cabinet de rezervă, pentru că în anul viitor preconizăm să avem deja 15 clase primare. A mai fost echipat și un cabinet medical și unul pentru studierea limbilor străine”.
Iurie Chiorescu, director FISM, a relevat în context: „S-au reconstruit acoperișul, pereții, tavanele, soclul, s-au schimbat articolele de tâmplărie, fațada blocului. Au fost renovate sistemele de încălzire și ventilare, de apă și canalizare. Toate aceste lucrări au făcut ca acest bloc să fie unul eficient energetic”.
Până în prezent, în cadrul proiectului „Reforma Învățământului în Republica Moldova” au fost date în folosință opt școli de circumscripție, printre care instituții din Strășeni, Glodeni, Ungheni, Cărpineni, Pepeni și Telenești. Până în luna septembrie a anului viitor, urmează să mai fie date în exploatare alte cinci instituții de învățământ din Rezina, Soroca, satul Răzeni, raionul Ialoveni, și Cojușna, raionul Strășeni.

Constantin CELAC

You May Have Missed