Bani de la Uniunea Europeană pentru un liceu din Basarabeasca

Bani de la Uniunea Europeană pentru un liceu din Basarabeasca

La Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Sud, au fost semnate contractele de antrepriză, de supraveghere tehnică și de drept de autor privind executarea lucrărilor în cadrul proiectului de infrastructură „Sporirea eficienței energetice a Liceului Teoretic „Matei Basarab” din orașul Basarabeasca”, finanțat de către Uniunea Europeană.

Valoarea contractului de antrepriză constituie peste 19 milioane 665 de mii de lei, durata de executare a lucrărilor contractate fiind de nouă luni.
După cum se subliniază într-un comunicat de presă, antreprenorul care și-a adjudecat contractul, SRL ,,Polimer Gaz Conducte”, va executa lucrări de eficientizare energetică a Liceului Teoretic „Matei Basarab” din orașul Basarabeasca. În urma acestora, peste 270 de elevi, profesori și personal auxiliar vor beneficia de condiții de educație îmbunătățite și de un mediu de studii confortabil.
La instituția de învățământ sus-pomenită vor fi luate mai multe măsuri de eficientizare energetică, precum: reabilitarea acoperișului clădirii, izolarea pereților, înlocuirea geamurilor, reabilitarea sistemului de încălzire, alimentarea cu apă caldă și rece curentă în liceu, renovarea facilităților sanitare în interiorul instituției etc.
În cadrul aceluiași eveniment, au mai fost semnate alte două contracte: pentru serviciile de supraveghere tehnică a lucrărilor și pentru serviciile de supraveghere de autor în cadrul proiectului „Sporirea eficienței energetice a Liceului Teoretic „Matei Basarab” din orașul Basarabeasca”. Drept câștigătoare pentru prestarea serviciilor de supraveghere tehnică a lucrărilor a fost desemnată Societatea cu Răspundere Limitată (SRL) „VERLUXCONS”, cu oferta contractuală în valoare de 15 milioane 280 de mii de lei. Iar supravegherea de autor va fi realizată, în procesul desfășurării lucrărilor de construcție, de către SRL „Arhideea”, conform contractului încheiat cu respectiva companie, în valoare de 59 de mii de lei.
De notat că agentul economic care a semnat contractul de antrepriză a fost desemnat câștigător al licitației internaționale, cod de achiziție MSPL/GIZ/L/SE/002 din 22.05.2020, organizată de către autoritatea contractantă, ADR Sud, în baza procedurilor de licitație PRAG UE.
Respectarea acestor proceduri asigură alegerea obiectivă, transparentă și nediscriminatorie a contractanților cu oferte competitive la cel mai bun raport preț-calitate sau cel mai bun preț, respectând, totodată, eficiența utilizării fondurilor publice.
Măsura investițională „Sporirea eficienței energetice a Liceului Teoretic „Matei Basarab” din orașul Basarabeasca” este finanțată de Uniunea Europeană în cooperare cu proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova”, care este implementat de Agenția de Dezvoltare Internațională a Germaniei cu sediul în țara noastră, în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare.

Ion CIUMEICĂ

You May Have Missed