Noutăți de la CEC: Alegeri prezidențiale 2020

Noutăți de la CEC: Alegeri prezidențiale 2020

Comisia Electorală Centrală (CEC) a înregistrat, la 19 septembrie curent, al treilea candidat la funcția de președinte al Republicii Moldova.

Este vorba de Tudor Deliu, desemnat de PLDM. În acest context, a fost înregistrat simbolul electoral, fiind confirmat reprezentantul cu drept de vot consultativ în Comisia Electorală Centrală și persoana responsabilă de finanțe (trezorierul).
Comisia reiterează că, în conformitate cu prevederile legale, campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie curent va începe nu mai devreme de 30 de zile înainte de ziua alegerilor, adică pe data de 2 octombrie.
Amintim că, anterior, CEC a înregistrat alți doi candidați pentru alegerile prezidențiale: Renato Usatîi, liderul Partidului Politic „Partidul Nostru”, și Andrei Năstase, președintele Partidului Politic „Platforma Demnitate și Adevăr” .


Comisia Electorală Centrală a examinat, pe parcursul a două zile de la sfârșitul săptămânii trecute, cererea de înregistrare a lui Andrian Candu în calitate de candidat la funcția de președinte al Republicii Moldova, desemnat de Partidul Politic „Pro Moldova”.
Membrii Comisiei, se menționează într-un comunicat de presă, au constatat că din unitățile administrativ-teritoriale în care au fost colectate semnături, doar 12 unități administrativ-teritoriale de nivelul al doilea întrunesc condițiile de validitate privind numărul minim necesar de 600 de semnături ale susținătorilor, iar restul 17 unități administrativ-teritoriale nu întrunesc cerințele legale, motiv din care se constată că grupul de inițiativă nu a prezentat liste de subscripție cu semnăturile valabile din cel puțin jumătate din numărul unităților administrativ teritoriale de nivelul al doilea.
În context, CEC a respins cererea de înregistrare a lui Andrian Candu în calitate de candidat pentru alegerile prezidențiale din partea Partidul Politic „Pro Moldova”.
Comisia Electorală Centrală precizează că, potrivit art. 113 alin. (1) și (2) din Codul electoral, pentru a fi înregistrați, toți candidații la funcția de președinte depun liste de subscripție, care conțin semnăturile a cel puțin 15000 și nu mai mult de 25000 de alegători din cel puțin jumătate din numărul unităților administrativ-teritoriale de nivelul doi din Republica Moldova și corespund altor prevederi ale Codului electoral. Se consideră conforme cu alin. (1) listele de subscripție din unitățile administrativ-teritoriale de nivelul doi care conțin nu mai puțin de 600 de semnături.


Comisia Electorală Centrală a recepționat, la 21 septembrie 2020, documentele și listele de subscripţie în vederea susținerii candidatului Igor Dodon la funcția de președinte al Republicii Moldova, desemnat de către adunarea cetățenilor.
Documentele și listele de subscripție urmează să fie verificate în decursul a șapte zile, după care CEC va decide înregistrarea sau neînregistrarea candidatului.
Iar marțea aceasta, Comisia Electorală Centrală a primit documentele și listele de subscripţie privind susținerea candidatei la funcția de președinte, Violeta Ivanov, desemnată de către Partidul Politic „Șor”.
Verificarea documentelor și a listelor de subscripție urmează să fie realizată în decursul a șapte zile, după care CEC va decide înregistrarea sau neînregistrarea candidatului.
Comisia Electorală Centrală a recepționat, deasemenea, în după amiaza zilei de miercuri, documentele și listele de subscripţie în vederea susținerii candidatei la funcția de Președinte al Republicii Moldova, Maia Sandu, desemnată de către Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate”.
În conformitate cu prevederile legale, verificarea documentelor și a listelor de subscripție urmează să fie realizată în decursul a șapte zile, după care CEC va decide înregistrarea sau neînregistrarea candidatului.
Termenul limită de colectare a semnăturilor susținătorilor candidaților la funcția de Președinte al Republicii Moldova și de depunere a documentelor pentru înregistrarea în calitate de concurent electoral este 1 octombrie curent.
Mai multe informații și detalii despre procesul de organizare și desfășurare a alegerilor pot fi găsite pe pagina www.cec.md la rubrica „Alegeri prezidențiale din 1 noiembrie 2020″ sau accesând următorul link: https://bit.ly/35vQ4rz

Ion CIUMEICĂ

You May Have Missed