Pandemia: situația rămâne dificilă

Pandemia: situația rămâne dificilă

Deși, comparativ cu alte unități teritorial-administrative din țară, situația epidemiologică la infecția cu COVID-19 în raionul Cantemir nu este gravă, de la începutul pandemiei, în localitățile cantemirene au fost înregistrate 293 de cazuri suspecte de îmbolnăvire de COVID -19, dintre care au fost confirmate de laborator 139 de cazuri.

Cu regret, numai în luna august au fost depistate pozitiv 25 de persoane. În prezent, sub supraveghere medicală se află 60 de persoane.
Din numărul respectiv de cazuri confirmate până în prezent au fost tratate şi externate persoane din următoarele localităţi: Cantemir – 29, Cania – 10, Porumbeşti – 1, Cârpeşti – 1, Stoianovca – 4, Țiganca – 2, Antoneşti – 2, Toceni – 1, Vîlcele – 1, Taraclia – 1, Crăciun – 1, Hănăseni – 2, Pleşeni – 2, Lărguţa – 2, Cociulia – 8, Vişniovca – 1, Şamalia – 2, Enichioi – 1, Chioselia – 4, Coştangalia – 1, Ţărăncuţa – 1, Suhat – 1, Goteşti – 13, Ciobalaccia – 2, Victorovca – 3, Flocoasa – 1, Tartaul – 1, Bobocica – 1, Capaclia – 2, Taracliica – 1, Baimaclia – 1, Sadîc – 2, Ghioltosu – 1.
Cu regret, patru dintre persoanele confirmate cu COVID-19 au decedat, acestea având și comorbidităţi – boli cardiovasculare, hipertensiune, diabet zaharat, maladie pulmonară cronică ș. a.
Este important de adus la cunoștință faptul că pe parcursul perioadei respective a stării de urgenţă au revenit de peste hotare din ţările afectate de coronavirus peste 4708 persoane, care, conform fişelor epidemiologice sub răspundere personală, s-au aflat la autoizolare timp de 14 zile cu efectuarea monitorizării şi supravegherii medicale.
În context, Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) organizează, săptămânal, şedinţe operative cu angajații Centrelor de Sănătate Publică (CSP) teritoriale, venind cu recomandări, măsuri antiepidemice specifice, inclusiv controlul infecţiilor în instituţiile medico-sanitare publice din teritoriu. Au fost instruiți 445 de lucrători medicali din instituţiile medico–sanitare publice în probleme de prevenire şi combatere a infecţiei cu coronavirus.
Angajații CSP Cahul pentru raionul Cantemir au anchetat epidemiologic toate persoanele care au fost în contact cu bolnavii testați pozitiv în ultimele 14 zile, conform algoritmului de acţiuni în supravegherea epidemiologică a cazului de infecţie COVID-19. A fost acordat suport consultativ metodic în evaluarea riscului profesional al lucrătorilor medicali din IMSP SR Cantemir şi implementarea controlului infecţiei, conform ordinului ministerului de resort.
De la declararea stării de urgenţă, serviciul de supraveghere de stat al sănătăţii publice din teritoriu a avut o conlucrare suficientă cu IMSP din raion, cu Inspectoratul de Poliţie, serviciul de asistenţă socială, APL de nivel I şi II în informarea, monitorizarea eficacităţii măsurilor de prevenire şi control al infecţiei COVID-19, identificarea contacţilor şi organizarea supravegherii lor în conlucrare cu asistenţa medicală primară pentru izolarea la timp a persoanelor cu COVID-19.
Până la prezent, avem 13 lucrători medicali infectaţi cu COVID-19: două asistente medicale din Secţia COVID (s. Cociulia şi s. Stoianovca), doi felceri – AMU Cantemir (s. Goteşti), un asistent medical – SR Cantemir, un asistent medical – SR Cantemir, secţia chirurgie ( s. Cociulia), un medic de familie şi un asistent medical (CS Goteşti), un medic stomatolog SR Cantemir, un asistent medical secţia reanimare IMSP SR Cantemir, un asistent medical SR Cantemir secţia imagistică, un medic de familie CS Cociulia, un asistent medical PAMU Baimaclia.
De la 24.08.2020 până la 26.08.2020 inclusiv, a fost efectuată evaluarea instituţiilor de educaţie timpurie şi de învăţământ privind măsurile de protecţie ce trebuie aplicate în contextul epidemiologic al infecţiei cu COVID-19. Datele concrete vor fi actualizate în funcție de situaţie şi de procesul epidemic.

Dumitru VRABIE,
coordonator în domeniul sănătăţii publice,
medic epidemiolog al CSP Cahul, raionul Cantemir

You May Have Missed