Circa 15 mii de locuitori ai raionului Cimișlia ajung mai ușor la drumul național M3

Circa 15 mii de locuitori ai raionului Cimișlia ajung mai ușor la drumul național M3

În scopul evaluării proiectului „Construcția drumului Sagaidac-Porumbrei M3”, aplicat spre finanțare din Fondul Național de Dezvoltare Regională în anul 2012 și implementat cu suportul Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Sud, specialiștii Secției Monitorizare și Evaluare din cadrul acesteia au efectuat o vizită în teren pentru a evalua starea actuală a drumului și nivelul de satisfacție a cetățenilor din localitate.

Drumul, cu o lungime de 3,043 km, a costat 16.247.090 de lei, bani oferiți din Fondul Național de Dezvoltare Regională, comunică site-ul ADR Sud.
În cadrul vizitei, s-a discutat cu primarii localităților Porumbrei și Sagaidac, Natalia Scrob și Adrian Talmaci. Edilii-șefi au exprimat o deosebită recunoștință pentru suportul acordat de ADR Sud la construcția acestui drum, deoarece datorită acestuia au fost create oportunități pentru cetățenii din localitățile respective de a se deplasa, de avea o rută de transport local între comunele vecine, indiferent de condițiile meteorologice, ceea ce anterior era imposibil.
Odată cu asfaltarea acestui drum, au fost deschise și obiective comerciale pentru localnici – un magazin de materiale de construcție, un atelier de reparații auto ș. a. Agenții economici utilizează acest drum pentru transportarea, livrarea mărfurilor și a produselor alimentare în termen optim către localitățile Satul Nou, Codreni, Selemet.
Părinții cu copii care frecventează instituțiile preșcolare din localitățile Porumbrei și Sagaidac au un drum accesibil pentru deplasare, iar asigurarea locuitorilor acestor comune cu deplasarea în timp util a automobilelor speciale (pompieri, asistență medicală) pentru intervenția operativă, ridică nivelul de trai și siguranța cetățenilor.
Impactul acestui proiect este impunător pentru localnicii din această regiune, dat fiind faptul că prin construcția acestui tronson se economisește timp de parcurgere până la drumul național M3 și accesibilitatea le permite asigurarea unei mobilități în această zonă, oferind locuitorilor oportunitatea de a munci în municipiul Chișinău.

Ion CIUMEICĂ

You May Have Missed