Cetățeni la Punctul de trecere a frontierei Giurgiulești-Galați, în conflict cu legea

Cetățeni la Punctul de trecere a frontierei Giurgiulești-Galați, în conflict cu legea

În ultima perioadă de timp, polițiștii de frontieră din Punctul de trecere Giurgiulești–Galați au descoperit mai multe acte false la persoanele care au încercat să traverseze granița dintre Republica Moldova și România.

Două permise de conducere ilegale
Bunăoară, în seara zilei de 26 iulie, la linia de control s-a apropiat un microbuz ce efectua ruta Chișinău-Berlin. Printre pasageri se afla un locuitor al satului Bujor, raionul Hâncești, în vârstă de 26 de ani, asupra căruia a fost descoperit un permis de conducere moldovenesc cu semne vizibile de falsificare. Faptul a fost confirmat în urma examinării cu tehnica din dotare. Fiind audiat, tânărul a declarat că l-a obținut în 2018 contra sumei de 400 de euro.
În cel de-al doilea caz, a fost supus cercetărilor un pasager care s-a urcat într-o mașină de ocazie. Conform analizei de risc, polițiștii de frontieră au depistat printre lucrurile personale un permis de conducere românesc neveridic. Acesta era eliberat pe numele unui prieten care în prezent se află în Germania. Fiind interogat, călătorul a comunicat că actul cu pricina l-a primit de la un necunoscut și urma să-l transmită posesorului, iar despre cele depistate nu cunoaște nimic.
Ca urmare, ambele permise de conducere au fost remise laboratorului tehnico-juridic al Poliției de Frontieră. Au fost întocmite procese verbale de audiere și constatare a infracțiunii prevăzute de art. 361 al. 1 Cod penal al Republicii Moldova.

Încă un permis falsificat
La 30 iulie, în jurul orei 2:30, la linia de control de la Punctul de trecere a Frontierei Giurgiulești–Galați s-a prezentat un mijloc de transport de model Mercedes Sprinter ce efectua cursa Republica Moldova – Marea Britanie.
Conform analizei de risc, s-au întreprins măsuri de verificări suplimentare. Astfel, într-un colet a fost depistat un permis de conducere moldovenesc ce prezenta semne vizibile de falsificare.
Fiind audiat, șoferul a declarat că a primit pachetul de la un străin în autogara din municipiul Chișinău și nu cunoaște nimic despre autenticitatea actului. Coletul urma să fie transmis unui conațional în Marea Britanie.
În consecință, actul a fost transmis către laboratorul tehnico-juridic, fiind inițiate cercetări conform art. 361, al.(1) Cod penal al Republicii Moldova.

Cărți de identitate românești contrafăcute
Colaboratorii Poliției de Frontieră din Punctul de trecere Giurgiulești-Galați au depistat doi conaționali care dețineau acte falsificate. Unul dintre ei urma să folosească documentul la locul de muncă, iar cel de-al doilea era în calitate de curier. Ambele cazuri au fost înregistrate pe sensul de ieșire din țară, în seara zilei de 1 august anul curent.
Către ora 18:00, la linia de control s-a prezentat un microbuz de rută Moldova –Germania. Printre pasageri, polițiștii de frontieră au legitimat un cetățean moldovean de 33 de ani, originar din satul Chioselia, raionul Cantemir, care a fost supus unor cercetări adiționale, conform analizei de risc.
Acțiunea a fost cu rezultat, asupra persoanei în cauză s-a depistat o carte de identitate românească ce prezenta semne de falsificare. La audieri, omul a recunoscut că a procurat documentul contra sumei de 150 de euro, gândind că astfel își va putea găsi în Germania un loc de muncă mai bine plătit.
De asemenea, în cadrul controlului de nivelul doi, polițiștii de frontieră au depistat o altă carte de identitate românească cu indici de falsificare. În cazul dat este documentat șoferul unui microbuz de pe ruta Chișinău-Berlin, care s-a prezentat în punctul de trecere Giurgiulești–Galați pe la ora 23:30.
Bărbatul a dosit documentul falsificat în portmoneul personal. Contrafacerea actului a fost confirmată și după verificările cu tehnica specială de control. Din declarații, s-a aflat că acesta a fost rugat de un conațional să transmită cetățeanului pe numele căruia este eliberat buletinul, acesta în prezent aflându-se la Berlin.
Pentru faptele date, polițiștii de frontieră din Direcția regională SUD continuă cercetările, actele au fost ridicate și urmează să fie supuse expertizei.
Persoanele documentate și-au continuat călătoria, până la avizarea acestora de a se prezenta în cadrul investigațiilor inițiate pe faptul comiterii infracțiunii de deținere a actelor oficiale false.

Ion CIUMEICĂ

You May Have Missed