Feşteliţa din raionul Ştefan Vodă va avea un parc fotovoltaic

Feşteliţa din raionul Ştefan Vodă va avea un parc fotovoltaic

Un parc fotovoltaic cu o capacitate de 300 kW pentru producerea energiei electrice va fi construit în satul Feşteliţa din raionul Ştefan Vodă, se menționează într-un comunicat de presă.

Costul total al proiectului constituie circa şase milioane de lei. Din această sumă, trei milioane de lei vor fi oferiți de către Agenția pentru Eficiență Energetică, aportul financiar al administraţiei publice locale constituie un milion de lei, iar restul mijloacelor bănești necesare vor fi alocate prin Programul finanțat de Uniunea Europeană „Convenția Primarilor” – Proiecte demonstrative (CoM-DeP).
Proiectul respectiv este, de fapt, un subproiect al acestui Program și va fi realizat de Primăria satului Feștelița, împreună cu un partener, care este organizaţia neguvernamentală Fondul de Investiții Sociale din Moldova.
În cadrul acestui proiect este prevăzută implementarea mai multor tehnologii aferente eficienței energetice și valorificarea surselor de energie regenerabilă. Printre ele se numără: construcția sistemului de iluminat public cu utilizarea sistemului inteligent de management energetic; instalarea sistemului de panouri solare pentru încălzirea apei calde menajere la grădinița din localitate.
De asemenea, se preconizează instalarea centralelor termice pe bază de biomasă la patru instituții publice (școală, grădiniță, casă de cultură și primărie); plantarea a minimum patru hectare de culturi energetice pentru producerea de biocombustibil; construcția parcului fotovoltaic cu o capacitate de 300 kW.
Costul total al Programului „Convenția Primarilor” – Proiecte demonstrative (CoM-DeP), finanțat de Uniunea Europeană, constituie circa 800 de mii de euro, din care partea UE este de 500 de mii de euro, iar contribuția beneficiarului – de 300 de mii de euro.

Ion CIUMEICĂ

You May Have Missed