Ce vor cahulenii să schimbe în municipiul lor?

Ce vor cahulenii să schimbe în municipiul lor?

La 15 iunie anul curent, s-a încheiat concursul de selectare a ideilor de modernizare a municipiului Cahul. Aproximativ 100 de mii de voturi au fost înregistrate pentru cele 10 idei selectate anterior.

Astfel, cele mai multe voturi au fost oferite pentru: Reabilitarea Școli Sportive – 2433 de voturi; Reamenajarea parcului central – 1853 de voturi și Construcția de WC-uri publice – 1466 de voturi.
Potrivit paginii de facebook a PNUD Moldova, propunerile oamenilor vor fi luate în considerare la planificarea acțiunilor municipalității și a programelor de investiții. Autorii acestor idei vor beneficia de premii.
Portalul ziuadeazi.md precizează că, în cadrul Programului EU4, la Cahul deja au fost demarate procedurile de reamenajare a Parcului „Grigore Vieru” din acest municipiu.
Reamintim că pe data de 15 mai a fost anunțată procedura de achiziție a lucrărilor de renovare a Parcului central, acestea urmând a fi realizate cu asistenţa financiară a Uniunii Europene, în cadrul Programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD și UNICEF Moldova.
Parcul Central „Grigore Vieru” are o suprafaţă totală de șase hectare şi este un nod de conexiune a centrului municipiului cu alte sectoare din localitate. Pe teritoriul parcului se află Catedrala „Sfânții Mihail şi Gavriil”, monumentul lui Ioan Vodă cel Cumplit, bustul lui Grigore Vieru, iar în imediata vecinătate a parcului este clădirea Teatrului „Bogdan Petriceicu Hasdeu” şi Muzeul Ținutului Cahul.
Lucrările de modernizare a parcului vor implica următoarele: pavarea şi iluminarea aleilor, plantarea de arbori decorativi, crearea sistemului de irigare şi instalarea mobilierului urban.
Această activitate se înscrie în eforturile Programului „EU4
Moldova: Regiuni-cheie” de a contribui la reconstrucția și înfrumusețarea centrelor urbane Cahul și Ungheni.
Programul „EU4Moldova: regiuni-cheie” (2019-2025) susține dezvoltarea social-economică inteligentă, incluzivă și durabilă în raioanele Cahul și Ungheni, pentru a asigura cetățenilor noi oportunităţi şi o calitate mai bună a vieții.
În cei cinci ani de derulare a programului, Uniunea Europeană va investi circa 22,8 milioane de lei pentru a stimula dezvoltarea economică inteligentă, incluzivă și durabilă în zonele Cahul și Ungheni.
Inițiativa EU4Cahul va implica, în perioada 2019-2025, municipiul Cahul și localitățile sale învecinate din acest raion.

Ion CIUMEICĂ

You May Have Missed