Ploile torențiale au pricinuit pagube serioase

Ploile torențiale au pricinuit pagube serioase

Ploile torențiale din ultimele zile, în special pe 20-21 iunie, au cauzat pagube importante mai multor localități, unități agricole din țară, inclusiv în raionul Cantemir.

Potrivit lui Roman Cipeleaga, șeful Secției Situații Excepționale (SSE) Cantemir, din cauza precipitațiilor abundente, în localitatea Gotești au fost deteriorate mai multe porțiuni de drum local din pietriș, apa a pătruns în mai multe beciuri din gospodăriile oamenilor. Pentru a remedia situația, a pompa apa din beciuri, subsoluri etc., la fața locului au intervenit salvatorii.
Potrivit aceleiași surse, pentru prevenirea inundării terenurilor și a satelor din lunca Prutului, cu suportul autorităților locale, salvatorii cantemireni au efectuat lucrări de consolidare a digului la râul Prut în comunele Toceni și Antonești, unde au fost înlăturate defecțiunile de la ecluzele de apă, fiind totodată ridicat un dig de protecție.
În conformitate cu decizia Comisiei pentru Situații Excepționale(CSE), a recomandărilor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), în localitățile de pe malul Prutului se desfășoară lucrări de prevenire și pregătire de eventuale inundații după ce a crescut volumul apei deversate din lacul de acumulare Costești–Stânca.
De menționat că ploile din ultimele zile au pricinuit pagube importante și localităților din alte raioane ale țării. Astfel, ploaia a distrus aproximativ 3 km de drum local în localitatea Cobani, raionul Glodeni, iar în localitatea Filipeni, raionul Leova, precipitațiile au mâlit mai multe grădini, fiind necesară intervenția echipelor IGSU pentru pomparea apei din patru gospodării.
La Tocuz, raionul Căușeni, viiturile au spălat și au dus mâlul spre un iaz de la marginea localității. În urma intervenției echipelor de salvatori, în comun cu autoritățile, a fost posibilă prevenirea deteriorării digului de protecție. La fața locului, în toate zonele afectate, lucrează comisiile pentru situații excepționale locale pentru a estima prejudiciile înregistrate.

Ion DOMENCO

You May Have Missed