CimişliaSocial

Veșnic vie, memoria persoanelor deportate

1 Mins read

Sâmbătă, 13 iunie, s-au împlinit 79 de ani de la declanșarea de către autoritățile sovietice a primului val de deportări.

La monumentul din orașul Cimișlia, consacrat martirilor neamului, s-a adunat un grup de persoane pentru a comemora acest trist eveniment.
Natalia Popușoi-Haruța este din centrul raional și a venit la monumentul în memoria victimelor represiunilor staliniste din localitate, pentru a-și comemora buneii și părinții deportați .
Noaptea din 12 spre 13 iunie 1941 a fost o una dintre cele mai negre din istoria poporului nostru. În jur de 30.000 de persoane au fost ridicate atunci în toiul nopții și duse în Siberia și în Kazahstan. Crima a fost cu atât mai odioasă, cu cât tații au fost despărțiți de restul familiei și duși în Gulag. Dintre aceștia, s-au întors la baștină doar unul din o sută. Ceilalți au rămas să zacă în pământ străin, mii de femei ajungând văduve și zeci de mii de copii – orfani din cauza politicii criminale a „eliberatorilor”.
Anastasia Balmuș, președintă a Asociației Obștești „Societatea istorică „Stefan cel Mare și Sfânt” din orașul Cimișlia, studiază, de mai mulți ani arhivele. Potrivit dumneaei, persoane deportate din raionul Cimișlia sunt mai multe decât cele ale căror nume sunt incrustate pe monument.
Cei prezenți la acțiunea de comemorare au depus flori, și-au amintit, cu lacrimi în ochi, despre persoanele deportate din raionul Cimișlia pe 13 iunie anul 1941.

Ion CIUMEICĂ

Related posts
Social

Ziua Mondială a Diabetului: împreună suntem mai buni, mai puternici

2 Mins read
Ziua Mondială a Diabetului s-a desfășurat, sâmbăta trecută, 14 noiembrie, sub sloganul „Împreună suntem mai buni, mai puternici decât fiecare dintre noi”…
Social

„În organismul uman, o singură celulă poate preveni o maladie, și invers. La fel e și cu votul”

4 Mins read
Persoanele trecute de 55 de ani au avut cea mai activă participare la primul tur al alegerilor prezidențiale, arată datele Comisiei Electorale…
Social

Prevenirea și tratarea pneumoniei

2 Mins read
Ziua mondială a pneumoniei, marcată anual la 12 noiembrie, deja de 11 ani, coincide, în acest an, cu perioada pandemiei COVID-19, fapt…
Abonează-te pentru a afla primul ultimele noutăți!