CahulEducațieSocial

Vizită de lucru la Colibași a echipei FISM

1 Mins read

Renovarea școlilor de circumscripție în cadrul Componentei A.2 a Proiectului „Reforma Învățământului în Moldova” (PRIM), finanțat de Banca Mondială, gestionat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și implementat de Instituția Publică „Fondul de Investiții Sociale din Moldova” (FISM), este în plină desfășurare, transmite provincial.md.

Astfel, echipa IP „Fondul de Investiții Sociale din Moldova” a participat la o ședință de lucru la șantierul de reparație a Liceului Teoretic „Vasile Alecsandri” din comuna Colibași, raionul Cahul.
Discuțiile s-au axat asupra activităților ce țin de monitorizarea graficului de implementare a subproiectului. S-a constatat că lucrările la șantier se desfășoară conform graficului, cu respectarea măsurilor de protecție împotriva răspândirii virusului COVID-19. Până la începerea noului an de studii, obiectivul va fi finalizat, ceea ce va permite elevilor și cadrelor didactic să desfășoare procesul didactic în spațiile renovate.
Costul total al lucrărilor civile constituie 11.384. 693 de lei și include următoarele lucrări:
– schimbarea articolelor de tâmplărie;
– lucrări pe interior (pereți, tavane, pardoseli);
– lucrări pe exterior (pereți, balustradă, praguri, pantă de acces, copertine);
– sistemul de încălzire;
– rețele interioare și exterioare de apeduct și canalizare;
– rețele de alimentare cu energie electrică;
– sistemul de ventilare;
– semnalizarea de pază și incendiu;
– construcția centralei termice și rețelele termice exterioare;
– stația de epurare;
– amenajarea teritoriului.
În prezent, IP FISM monitorizează desfășurarea lucrărilor de renovare executate cu respectarea normelor sanitare și epidemiologice în 11 instituții de învățământ beneficiare de investiții în cadrul Proiectului „Reforma Învățământului în Moldova” (PRIM).
În total, în cadrul proiectului vor fi renovate 17 instituţii de învăţământ de circumscripţie, iar investiția pentru fiecare liceu se va ridica până la 700 de mii de dolari SUA.
La ora actuală, din numărul total de proiecte patru sunt finisate, 11 se află în proces de renovare, o instituție este la etapa de evaluare a ofertelor după licitație și încă una elaborează devizul estimativ.
Până la începerea unui nou an de studii, se planifică recepționarea lucrărilor în opt școli de circumscripție.

Ion CIUMEICĂ

Related posts
Social

Ziua Mondială a Diabetului: împreună suntem mai buni, mai puternici

2 Mins read
Ziua Mondială a Diabetului s-a desfășurat, sâmbăta trecută, 14 noiembrie, sub sloganul „Împreună suntem mai buni, mai puternici decât fiecare dintre noi”…
Social

„În organismul uman, o singură celulă poate preveni o maladie, și invers. La fel e și cu votul”

4 Mins read
Persoanele trecute de 55 de ani au avut cea mai activă participare la primul tur al alegerilor prezidențiale, arată datele Comisiei Electorale…
Social

Prevenirea și tratarea pneumoniei

2 Mins read
Ziua mondială a pneumoniei, marcată anual la 12 noiembrie, deja de 11 ani, coincide, în acest an, cu perioada pandemiei COVID-19, fapt…
Abonează-te pentru a afla primul ultimele noutăți!