Dezvoltarea afacerilor de către tineri antreprenori din raionul Ștefan Vodă

Dezvoltarea afacerilor de către tineri antreprenori din raionul Ștefan Vodă

Luna mai a adus vești îmbucurătoare pentru tinerii antreprenori din Republica Moldova, 128 dintre aceștia fiind desemnați câștigători ai primului concurs de granturi lansat de către Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) în cadrul Programului național „START pentru TINERI: o afacere durabilă la tine acasă”.

Potrivit Adelinei Barbăneagră, manager al Instituției Publice (IP) „Incubatorul de Afaceri Ștefan Vodă”, suma totală a finanțării nerambursabile pentru prima rundă încheiată în cadrul programului este de 20,54 milioane de lei.
Dezvoltarea proiectelor investiționale ale tinerilor va contribui la crearea a 479 de locuri de muncă, inclusiv 330 pentru tineri și 267 de locuri pentru femei.
Totodată, afacerile susținute prin acest program vor contribui la atragerea în economie a circa 38,78 milioane de lei investiții.
Sursa citată a mai precizat că printre fericiții câștigători ai primei runde de granturi se numără și nouă tineri din raionul Ștefan Vodă, fiecare dintre care va beneficia de finanțare nerambursabilă în valoare de până la 180 de mii de lei, cu o contribuție proprie de 10 la sută, pentru dezvoltarea sau inițierea unei afaceri.
În acest context, este de remarcat faptul că raionul Ștefan Vodă se numără printre cele mai active din Republica Moldova, datorită numărului mare de tineri care au aplicat și, ulterior, au beneficiat de granturi în cadrul acestui program.
Ar mai trebui de menționat că Programul național „START pentru TINERI: o afacere durabilă la tine acasă” a fost lansat în luna februarie 2019 și are drept scop dezvoltarea spiritului antreprenorial în rândul tinerilor și încurajarea inițierii afacerii, în special, în zonele rurale, prin facilitarea accesului la resurse financiare, instruire, consultanță și mentorat în gestiunea și extinderea business-ului.
Pe parcursul anului precedent, a informat Adelina Barbăneagră, au fost realizate 20 de forumuri în mai multe raioane din țara noastră, pentru a stimula creativitatea tinerilor privind generarea ideilor de afaceri și identificarea celor mai viabile și inovatoare dintre ele spre a fi implementate.
Unul dintre aceste evenimente, cu o durată de două zile, s-a desfășurat în incinta IP „Incubatorul de Afaceri Ștefan Vodă”. La el au fost prezenți peste 30 de tineri din raioanele Ștefan Vodă și Căușeni. Totodată, participanții au beneficiat de șase zile de instruire în domeniul afacerilor, fiind școlarizați inclusiv în elaborarea proiectelor investiționale.
„Principala problemă pentru tinerii antreprenori rămâne a fi accesul la resurse financiare ușor accesibile. Prin acest program ne-am propus integrarea tinerilor din Moldova în circuitul economic și facilitarea lansării și dezvoltării afacerilor”. Declarații în acest sens a făcut, la evenimentul de anunțare a învingătorilor primului concurs de granturi ODIMM, ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean.
Pe de altă parte, directoarea generală a Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii, Iulia Costin, a specificat: „Acest program oferă tinerilor șansa pentru un viitor mai bun, le redă încrederea în forțele proprii și le completează vidul informațional în domeniul antreprenorial. Salutăm faptul că Programul se bucură de interes sporit în rândul tinerei generații și suntem convinși că viitorul afacerilor aparține tinerilor”.
Așadar, tinerii entuziasmați de a se lansa în lumea afacerilor pot aștepta următoarea rundă a programului, pentru a se documenta asupra ideii de business, a beneficia de formare antreprenorială, de finanțare a afacerii și de suport post-finanțare.

Ion CIUMEICĂ

You May Have Missed