De ce copiii fug de acasă?

De ce copiii fug de acasă?

Responsabilitatea şi implicarea sunt principalele „arme” pentru prevenirea dispariţiilor copiilor, iar soluţionarea cu operativitate a cazurilor privind fenomenul în cauză reprezintă o prioritate pentru Poliție.

Cei mai expuşi la părăsirea domiciliului sunt copiii aflați în pragul adolescenţei, iar categoria de vârstă cea mai vulnerabilă este între 12 şi 15 ani, majoritatea minorilor provenind din mediul rural.
Dispariţia unui copil în condiţii alarmante impune, cu necesitate, acţiuni rapide, profesioniste şi eficiente ale poliţiei, în cadrul unui parteneriat cât mai larg cu societatea civilă şi cu toţi factorii disponibili să contribuie la prevenirea producerii unor drame.
Principalele motive pentru care copiii fug de acasă sunt lipsa supravegherii din partea părinţilor, teama de reacţia acestora faţă de situaţia şcolară sau faţă de o greşeală comisă de fecior sau fiică, intenţia de a câştiga bani, din cauza situaţiei materiale precare din familie, fuga de abuzuri fizice şi emoţionale, tulburări de comportament datorate neglijării în familie sau intenţia de a se întreţine autonom şi de a câştiga bani prin munca sezonieră, influenţa anturajului sau lăsarea copiilor în grija rudelor, în urma plecării părinţilor la muncă în străinătate.
Sesizarea tardivă despre dispariția copilului creează dificultăți la stabilirea rapidă a locului aflării minorului, fapt ce crește riscul de victimizare a acestuia.
Totodată, neglijența părinților, lipsa unui dialog viabil între părinte-copil, prin reîntoarcerea copilului în mediul familial unde predomină conflicte, consum de alcool, comportament amoral, indiferența societății manifestată prin tolerare și neimplicare – toate acestea duc la înregistrarea cazurilor de abandon de domiciliu repetat al copiilor.

Fiţi atent la comportamentul copilului!
Fiecare părinte, profesor, vecin, cunoştinţă poate avea un rol în prevenirea unor astfel de situaţii. Trebuie urmărit comportamentul copilului, unde îşi petrece timpul, ce bani are în buzunar, dacă vine acasă cu lucruri noi care nu îi aparţin şi pe care nu le poate justifica. Părinţii trebuie să îşi aloce timp, oricât de ocupaţi ar fi, pentru a discuta cu copilul, despre cum îşi petrece timpul liber şi cu cine, ce anturaj are. De asemenea, trebuie ţinută legătura cu profesorii, pentru a urmări situaţia şcolară. Dacă situaţia este complicată, atunci trebuie de apelat la un specialist psiholog, la un consilier şcolar sau la dirigintele clasei.
În acest context, Inspectoratul de Poliție Cimișlia vine cu un apel către cetățeni: dacă identificați în stradă copii cu semne de neglijență, care practică cerșitul, sau cunoașteți cazuri de neglijare ori violență a copiilor în familie, apelați Serviciul 112 sau sesizați autoritatea tutelară locală (primarul, asistentul social), utilizați Telefonul copilului 116.111, alte organe care pot interveni și aplica măsurile de protecție față de copil.
În cazul nefericit al unei dispariţii, trebuie să cunoaşteţi faptul că primele ore de după eveniment sunt esenţiale pentru soluţionarea cu succes a cauzei. De aceea, este foarte important ca persoana care sesizează dispariţia unui copil să poată oferi următoarele informaţii: numele, prenumele, datele de stare civilă, adresa şi numărul de telefon, calitatea în care face sesizarea privind dispariţia minorului (părinte, tutore, rudă, vecin), vârsta minorului, semnalmente, semne particulare, date cât mai exacte privind ora, locul şi circumstanţele dispariţiei copilului, eventuala existenţă a unor probleme de ordin medical ce ar putea periclita viaţa/sănătatea copilului, să-şi exprime orice suspiciune privind starea de pericol în care s-ar putea afla copilul sau orice bănuială/supoziţie care ar putea deveni semnificativă în clarificarea circumstanţelor dispariţiei.
Rolul Poliţiei este de a te ajuta să îţi găseşti copilul – de aceea, nu uita să colaborezi, întrucât orice informaţie este esenţială în procesul de căutare şi trebuie comunicată polițiștilor.
Numai prin implicare, responsabilitate, netolerare și atitudine, putem ajuta copiii care au nimerit în situații neplăcute!

Ion CIUMEICĂ

You May Have Missed