Activități organizate și susținute de Consiliul Raional Cimișlia

Activități organizate și susținute de Consiliul Raional Cimișlia

Pe parcursul săptămânii precedente și la începutul celei curente, conducerea raionului Cimișlia a desfășurat o serie de evenimente legate de necesitățile vieții cotidiene a populației din această unitate teritorial–administrativă.

Utilaj nou pentru spital
În contextul situației epidemiologice impuse de COVID-19, Consiliul Raional Cimișlia a decis să acorde suport Instituției Medico–Sanitare Publice „Spitalul Raional Cimișlia” prin dotarea cu dispozitive medicale și non-medicale.
Acest lucru s-a făcut cu scopul fortificării nivelului de siguranță al instituției în situație de criză. Este vorba de un generator electric cu o putere de 150 KW; o autoclavă de sterilizare cu vapori cu volumul de 100 de litri; un dulap de sterilizare a instrumentelor cu aer uscat cu o capacitate de 80 de litri și o pompă automată pentru perfuzii.
Administrația raionului Cimișlia le urează multă sănătate și forță de muncă tuturor lucrătorilor medicali, sperând că bunurile oferite vor fi un sprijin de folos pentru doctori și pacienți, în această perioadă dificilă.

Locuitorii mai multor sate vor avea drumuri reparate
Potrivit planului de achiziții publice pentru anul 2020, aprobat, la 30 aprilie anul curent, de către președintele raionului Cimișlia, Mihai Olărescu, au fost deschise ofertele pentru reparația următoarelor drumuri locale: R553R26 Batâr–Ciuflești; spre satul Topala; spre localitatea Ialpujeni; L559.1 Gradiște–Coștangalia (amenajarea îmbrăcămintei rutiere din beton asfaltic, tronsonul 1.1-1.9 km); L560 spre satul Suric prin localitatea Satul Nou.
Pentru efectuarea acestor lucrări, Consiliul Raional Cimișlia a alocat mijloace financiare de șapte milioane 850 de mii de lei.
Este de remarcat faptul că la fiecare lot au fost depuse suficiente oferte pentru desfășurarea licitațiilor.
În același context menționăm că marți, 19 mai 2020, în incinta Consiliului Raional Cimișlia a avut loc semnarea contractelor prin achiziția de valoare mică privind reparația a trei drumuri de importanță locală.
Astfel, administrația raionului Cimișlia a încheiat contacte de antrepriză cu următoarele întreprinderi:
• Societatea de Acțiuni „Drumuri–Cimișlia”, care va efectua lucrări de reparație a drumului local L559.1 Gradiște–Coștangalia: restabilirea îmbrăcămintei rutiere din piatră;
• Societatea cu Răspundere Limitată „Autodacuv”, responsabilă de reparația drumului local L558R3 Hârtop–Ialpug;
• Societatea cu Răspundere Limitată „Autoring”, ce va repara drumul local L55, calea de acces spre satul Ivanovca Nouă.
Scopul principal al întregului volum de lucrări rutiere constă în asigurarea accesului către centrele de educație, sănătate și comerț a locuitorilor din zonele respective, precum și îmbunătățirea condițiilor drumurilor din zona rurală.

Sesiune de instruire pentru cadre didactice și elevi
Direcția Învățământ General din cadrul Consiliului Raional Cimișlia, în parteneriat cu Amnesty International Moldova (AIM), în colaborare cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC), cu Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC), cu sprijinul Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC), au organizat sesiuni de instruire, pentru profesori și elevi, privind monitorizarea drepturilor prin prisma activităților de învățare la distanță.
Instruirea raională în domeniul drepturilor omului/copilului reprezintă o activitate de învățare în bază de proiect, realizată în cadrul disciplinei școlare reconceptualizate Educația pentru Societate.
Obiectivele instruirii sunt:
• Implicarea elevilor în monitorizarea respectării propriilor drepturi, ca parte componentă a procesului de învățare a drepturilor omului/copilului;
• Sensibilizarea autorităților publice, a profesioniștilor și instituțiilor cu privire la necesitatea ascultării opiniei copilului în respectarea, protecția și asigurarea drepturilor acestuia;
• Crearea unui spațiu de comunicare și schimb de bune practici între elevi și cadre didactice referitor la monitorizarea drepturilor.
Săptămâna precedentă s-au desfășurat mai multe sesiuni online în cadrul instruirii în domeniul drepturilor omului/copilului cu grupurile de elevi din instituțiile preuniversitare din raionul Cimișlia, unde există patru licee și gimnazii.

Octavian POPESCU

You May Have Missed