“Suport în abilitarea cetățenilor din Regiunea de Dezvoltare Sud”

“Suport în abilitarea cetățenilor din Regiunea de Dezvoltare Sud”

După verificarea administrativă, grupul de lucru constituit din reprezentanți ai CRAION CONTACT-Cahul și ai Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) au admis pentru evaluarea de conținut 82 de propuneri de proiecte, care au fost depuse în cadrul concursului anunțat pentru implementarea proiectului “Suport în abilitarea cetățenilor din Regiunea de Dezvoltare Sud”. 23 dintre ele au trecut prima etapă de preselecție.

Potrivit portalului ziuadeazi.md cu referire la CONTACT-Cahul.md, în cadrul evaluării de conținut, experții independenți contractați au evaluat propunerile prezentate în mod individual, atribuind fiecărui proiect un punctaj în corespundere cu grila de evaluare. Pe parcursul lunii martie membrii Comisiei de Evaluare s-au întrunit în câteva ședințe și au analizat proiectele depuse. Ulterior, Grupul de lucru a stabilit punctajul minim necesar de la care propunerile de proiecte sunt acceptate pentru următoarea etapă de preselectare – vizitele de verificare.
În consecință, 23 de propuneri au fost preselectate. Patru dintre ele sunt de granturi mici, până la 10 mii de euro, și au fost înaintate din comuna Manta, raionul Cahul, din orașul Cimișlia (două) și din municipiul Cahul.
Cinci proiecte admise în faza următoare sunt de categorie medie, până la 30 mii de euro, fiind elaborate pentru localitatea Slobozia Mare din raionul Cahul, pentru orașul Leova, pentru satul Novosiolovca din raionul Taraclia, pentru orașul Cimișlia și pentru comunitatea Capaclia din raionul Cantemir.
14 proiecte care au trecut preselecția sunt de sume mari, până la 50 mii de euro. Ele vizează satul Văleni din raionul Cahul, orașele Cantemir (de două ori), Căușeni și Ștefan Vodă, municipiul Cahul (de două ori, inclusiv odată – cu satele din preajma lui Cotihana, Crihana Veche și Roșu), localitatea Cociulia din raionul Cantemir, comunitatea Albota de Sus din raionul Taraclia, satul Borogani din raionul Leova, localitatea Selemet din raionul Cimișlia, comuna Chircăieștii Noi din raionul Căușeni, așezarea rurală Colibași din raionul Cahul și satul Feștelița din raionul Ștefan Vodă.
În total, bugetul solicitat de aceste proiecte este de peste 880.000 de euro, în timp ce bugetul pentru componenta granturi în Regiunea de Dezvoltare Sud constituie 600.000 de euro. Astfel că, în urma vizitelor de verificare, va fi stabilită lista finală a beneficiarilor, care vor implementa proiecte în zona noastră. În legătură cu starea de urgență declarată în Republica Moldova vizitele de verificare vor fi organizate online.
”Pe această cale noi, echipa CONTACT-Cahul, aducem mulțumiri tuturor Organizațiilor Societății Civile, care au depus proiecte în cadrul Programului de Granturi Locale în regiunea Sud. Apreciem mult munca depusă de dumneavoastră la elaborarea propunerilor de proiecte, efortul și angajamentul pentru rezolvarea problemelor locale cu implicarea cetățenilor. Programul de granturi este o competiție și prin participarea noastră, indiferent de rezultat, noi toți învățăm. Comisia de evaluare a proiectelor a elaborat un set de concluzii și constatări, care vă pot ajuta să înțelegeți mai bine vulnerabilitățile propunerilor de proiecte depuse, dar și zonele în care este necesară consolidarea capacităților organizațiilor pe care le reprezentați”. a declarat Silvia Strelciuc (în stânga imaginii), directoarea executivă a CRAION CONTACT-Cahul.
Proiectul „Abilitarea cetățenilor în Republica Moldova” este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de GIZ. Partener al proiectului este CRAION CONTACT-Cahul, care realizează proiectul „Suport în abilitarea cetățenilor din Regiunea de Dezvoltare Sud” în raioanele Cahul, Cantemir, Căușeni, Cimișlia, Basarabeasca, Leova, Ștefan Vodă și Taraclia în perioada octombrie 2019 – septembrie 2021.

Ion CIUMEICĂ

You May Have Missed