Cantemir

Obuz depistat în satul Lărguța, raionul Cantemir

1 Mins read

La începutul săptămânii curente, în timpul efectuării lucrărilor agricole, locuitorul satului Lărguța, raionul Cantemir, Alexandru Parfeni, a depistat un obuz neidentificat, neexploadat.

Imediat, la fața locului s-au deplasat colaboratorii Secției Situații Excepționale și ai Inspectoratului de Poliție Cantemir, care au asigurat paza zonei și au apelat la intervenția geniștilor Armatei Naționale. Este vorba de un obuz rămas ascuns în pământ din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, care a fost ridicat și, ulterior, dezamorsat, în condiții de maximă securitate de către geniști.
De menționat că geniştii Armatei Naţionale au lichidat de la începutul anului curent peste 240 de obiecte explozive în cadrul a 50 de misiuni de deminare în mai multe localităţi din ţară. Zilele trecute, geniştii din Brigada de infanterie motorizată „Dacia” din Cahul s-au deplasat în satul Moscovei, raionul Cahul, unde în grădina unui localnic a fost depistat un obiect exploziv necunoscut. În urma cercetării terenului, geniștii au identificat o grenadă de mână F1 care a fost distrusă în condiţii de maximă securitate.
De asemenea, recent, militarii din Batalionul de Geniu „Codru” au fost solicitaţi să intervină în orașul Căuşeni, pentru a neutraliza un proiectil de artilerie, calibru 122 mm, găsit de un grup de muncitori în apropiere de gara auto din localitate.
Un alt obiect exploziv a fost descoperit într-un râuleţ din satul Opaci, raionul Căuşeni. Operaţiunea de deminare desfăşurată de grupa de genişti a determinat că muniţia – o bombă de la aruncător calibru 82 mm – rămase aici din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Cele mai multe obiecte explozive au fost depistate în raioanele Căuşeni, Cahul, Orhei şi municipiul Bălţi.
În context, atenţionăm că în zonele în care există sau se presupune existenţa unor muniţii, cetățenii sunt rugaţi să anunțe autorităţile locale. În cazul depistării unor obiecte explozive neidentificate, este categoric interzisă atingerea acestora cu mâna sau cu alte obiecte, lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă, demontarea focoaselor sau altor componente.
Roman CIPELEAGA,
șeful Secției Situații Excepționale Cantemir

Related posts
CantemirCultural

Etapa raională a Concursului literar „La izvoarele înțelepciunii”, Cantemir

3 Mins read
Recent, Direcția generală învățământ Cantemir, în comun cu Biblioteca publică raională, a desfășurat, on-line, etapa raională a ediției a XXX-a a Concursului…
CantemirSport

A fost inaugurat un teren de minifotbal la baștina dinastiei Epureanu

2 Mins read
La finele săptămânii trecute, în satul Cârpești, raionul Cantemir, localitatea de baștină a fraților Sergiu și Alexandru Epureanu, cu suportul Federației Moldovenești…
CantemirSocial

Nesupravegheat, focul face victime și provoacă pagube materiale

1 Mins read
Un incendiu izbucnit în satul Vișniovca, raionul Cantemir, a fost fatal pentru V.C., a. n. 1952, invalid imobilizat la pat, care locuia…
Abonează-te pentru a afla primul ultimele noutăți!