Roadă bogată de sparanghel, la Tomai, raionul Leova

Roadă bogată de sparanghel, la Tomai, raionul Leova

S-a copt sparanghelul moldovenesc, o legumă considerată un adevărat miracol pentru sănătate. Acest produs se cultivă de doar trei ani în țara noastră, iar agricultorii care-l cresc pot fi numărați pe degete, comunică www.leova.org.

Printre aceștia se numără şi Anatol Petică, un fermier din satul Tomai, raionul Leova. El povestește că a muncit mai mulți ani în Germania de unde a și preluat tehnica de cultivare a sparanghelului verde și alb. Plantele de calitate superioară, cultivate pe o suprafaţă de un hectar, au fost procurate din Olanda.
”Practic aceleași proprietăți le are sparanghelul verde și cel alb. Același gust și aceiași calitate. Sparanghelul alb se crește neapărat în bilon și trebuie învelit bilonul cu o peliculă, așa ca să nu prindă razele solare și atunci el crește alb”, relatează Anatol Petică.
Totodată, fermierul consideră că această plantă este destul de capricioasă la îngrijire.
”Prima îngrijire ar fi curățarea de ierburi, adică să nu crească iarbă prin ea, mai ales în primul an. Poate la noi e mai gustos, știți de ce? pentru că în Germania ei au ierbicid care ucide iarba. La noi nu se găsește special pentru sparanghel. Noi aici lucrăm însă cu sapa” afirmă producătorul de sparanghel.
Această plantă este considerată un produs minune pentru sănătate. ”Sparanghelul este bogat în mulți aminoacizi. Vitaminele le are practic, cam pe toate, începând de la vitamina C, care este foarte necesară în timpul de față cu boala”, zice fermierul de la Tomai.
Anatol Petică mai spune că vremea din anul curent a fost favorabilă pentru această legumă și se așteaptă la o roadă bogată.
”Primul an se strânge până la două tone la hectar, dacă planta este dezvoltată foarte bine, în condițiile ca în Germania sau Olanda. Noi ne gândim măcar o tonă sau o tonă și jumătate. Al treilea an, intră în plin în roadă. Atunci merge cam șase tone la hectar”, menționează fermierul.
Un kilogram de sparanghel moldovenesc costă în jur de 100 de lei, fiind mai ieftin decât cel de import. Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, Dezvoltării regionale și Mediului în țara noastră nu este înregistrat oficial niciun agricultor care cultivă sparanghel în cantități mari.

Ion CIUMEICĂ

You May Have Missed