Cei mai activi, producătorii agricoli din raionul Cahul

Cei mai activi, producătorii agricoli din raionul Cahul

Agenţia de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură (AIPA) informează că, până la data de 1 aprilie 2020, a recepţionat 470 de cereri de solicitare a sprijinului financiar în valoare de 88,9 milioane de lei sau cu 17% în creştere comparativ cu numărul de dosare recepţionate în perioada similară a anului precedent.

Potrivit unui comunicat de presă, suma subvențiilor solicitate de producătorii agricoli a sporit cu 37% față de valoarea acestora în primul trimestru al anului 2019.
„Urmare a subvenţiilor solicitate, potrivit datelor prezentate de producătorii agricoli, a fost posibilă atragerea investiţiilor în sectorul agroindustrial în valoare de 307 milioane de lei în diverse domenii conexe sectorului agrar. Investițiile în dezvoltarea infrastructurii post-recoltare reconfirmă susținerea de către stat a direcțiilor strategice ale economiei naționale, fiind depuse în acest sens 45 de cereri de subvenționare în valoare de circa 30 milioane de lei, ceea ce constituie 1/3 din valoarea subvențiilor solicitate”, se menționează în comunicatul AIPA.
Totodată, un domeniu prioritar al investitorilor autohtoni rămâne a fi înființarea și modernizarea plantațiilor multianuale, precum și renovarea parcului tehnologic. Astfel, producătorii agricoli au solicitat sprijin financiar în valoare de peste 40 de milioane de lei pentru 364 de obiective investiționale.
Potrivit sursei citate, cei mai activi în ceea ce privește solicitare de sprijin financiar sunt producătorii agricoli din raionul Cahul (34 de cereri în valoare de 1,8 milioane de lei).
Se cere specificat și următorul detaliu: campania de recepţionare a cererilor de solicitare a sprijinului financiar pentru subvențiile post-investiționale va dura până pe data de 31 octombrie 2020.
AIPA reamintește că Fondul Naţional de Dezvoltare a Agriculturii şi Mediului Rural pentru anul curent, conform Legii bugetului de stat, este alcătuit din 1 miliard de lei.

Ion CIUMEICĂ

You May Have Missed