La Leova, Cantemir și Cahul, a fost semnat un Memorandum cu administrațiile publice locale

La Leova, Cantemir și Cahul, a fost semnat un Memorandum cu administrațiile publice locale

Vă informam, în numărul precedent al publicației noastre (a se vedea pagina 4 a „Gazetei de Sud” din 13 martie curent), că la Cimișlia a fost semnat Memorandumul privind importanța transparenței bugetare și participarea la procesul bugetar local.

Astfel de documente au fost semnate, de asemenea, și în alte centre de reședință ale raioanelor din regiunea de sud a Republicii Moldova.

Orașul Leova
La Leova, bunăoară, Memorandumul a fost semnat între administrația publică locală de aici, în persoana primarului Alexandru Bujoreanu, Asociația Obștească „Parteneriat Social”, în calitate de partener local, reprezentat de Raisa Balan, și Asociația Obștească „Azi” din municipiul Cahul, ca și partener regional, în persoana Tatianei Seredenco.
„Vreau ca cetățenii din orașul Leova să nu vadă Primăria ca pe o instituție închisă, dar să cunoască faptul că noi suntem dispuși de a comunica cu ei și suntem deschiși pentru propunerile lor”, a precizat Alexandru Bujoreanu, care s-a arătat încântat de viitoarea transparență bugetară.
„Sunt foarte interesată de acest proiect și sper ca populația orașului să se implice activ. Vocea lor trebuie auzită”, a spus Raisa Balan.
Tatiana Seredenco le-a urat succes gazdelor pe parcursul colaborării, exprimându-și dorința de a utiliza toată experiența de care dispune, pentru a asigura o calitate înaltă a activităților ce vor urma.
Prin prezentul Memorandum, partenerii își exprimă voința și sprijinul reciproc pentru sporirea participării cetățenilor și a reprezentanților societății civile în procesul bugetar dezvoltat de Primăria orașului Leova. Realizarea acestui obiectiv se va produce prin informarea cetățenilor despre alocarea banilor publici și cheltuirea acestora, prin implicarea cetățenilor în procesul de elaborare, aprobare, executare și raportare a bugetului local.

Orașul Cantemir
În cadrul Proiectului „Informează, abilitează și acționează! Societatea civilă pentru o mai bună guvernanță bugetară în Moldova”, la Cantemir a fost semnat Memorandumul cu administrația publică locală de nivelul unu, unde echipa formată urmează să stabilească nivelul actual de transparenţă bugetară şi să consolideze coaliţia care va sprijini partenerul local în efortul de a îmbunătăţi transparenţa bugetară din primăria orașului.
La eveniment au participat Roman Ciubaciuc, primarul orașului Cantemir, el reprezentând administrația publică locală, Victoria Isac de la Centrul de Instruire și Dezvoltare Educațională, și partenerul regional, în persoana Tatianei Seredenco, Asociația Obștească „Azi” de la Cahul.
Autoritatea publică locală Cantemir este primul participant în procesul bugetar de aici, care va elabora și va aproba, împreună cu partenerii, planul de activități ce urmează a fi implementat pentru sporirea transparenței și a participării în procesul bugetar. Totodată, Primăria va ușura efectuarea analizei lacunelor privind participarea cetățenilor în procesul bugetar.
Roman Ciubaciuc s-a arătat încântat de această colaborare și a specificat că de mult timp aștepta un astfel de proiect în localitatea sa.
Reprezentantul local, Victoria Isac, cu sprijinul Tatianei Seredenco, coordonatoare regională, vor fi responsabile pentru desfășurarea tuturor activităților în orașul Cantemir, inclusiv pentru stabilirea și menținerea comunicării cu autoritatea publică locală.
Centrul Analitic Independent „Expert–Grup”, în colaborare cu Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), va susține partenerii și va acorda suport metodologic la implementarea măsurilor aprobate în planul de acțiuni pus de comun acord de către Primăria Cantemir și Coaliția locală, privind creșterea transparenței bugetare, va contribui la distribuirea materialelor la nivel central și va acorda asistență în organizarea întâlnirilor la nivel local.
În cadrul acestui proiect, cei trei parteneri semnatari vor depune eforturi comune pentru a crea și consolida un cadru care să îmbunătățească transparența și participarea civică la dezvoltarea procesului bugetar la nivel local.

Municipiul Cahul
Centrul Analitic Independent „Expert–Grup”, Institutul pentru Politici și Reforme Europene, Primăria municipiului Cahul, Asociația Obștească „Azi” din localitate și Asociația Obștească „Pas cu Pas regiunea Sud” au semnat, săptămâna trecută, Memorandumul multilateral de cooperare pentru un buget transparent și implicarea cetățenilor activi pentru o dezvoltare continuă.
„Doamne ajută în ceea ce ne-am propus! Avem dorință nu doar pentru un buget transparent, dar avem nevoie și de oameni care știu ce presupune un buget. Avem nevoie de oameni care ajută și în nici un caz nu încurcă. Memorandumul este un angajament ca document și vreau să avem realizări frumoase, pentru a da un exemplu frumos altor localități, dar cel mai important lucru este dorința noastră sinceră de a face ca acest lucru să funcționeze. Orice idee bună poate da un plus valorii orașului, căci până la urmă banii publici sunt banii tuturor”, a declarat Nicolae Dandiș, primarul orașului Cahul.
Stanislav Ghilețchi, expert al Institutului pentru Politici și Reforme Europene, a menționat că obiectivul major al acestui proiect este că, odată cu finisarea lui, să poată să continue creșterea acestor capacități, deoarece contează foarte mult ca acest proces să devină cât mai transparent. „Mă bucur că s-a format o coaliție numeroasă și diversă. Totodată, mă bucur și de faptul ca municipiul Cahul a acceptat să facă parte din acest proiect. Va fi cel mai mare oraș pe regiunea Sud, în care vom activa și vom fi alături de voi în acești doi ani pentru a vă ajuta, astfel încât să putem îmbunătăți procesul de elaborare a bugetului. Ne vom strădui ca acest proces să devină cât mai transparent”, a precizat expertul.
După semnarea memorandumului, echipa proiectului urmează să stabilească nivelul actual de transparență bugetară şi să consolideze coaliția care va sprijini partenerul local în efortul de a îmbunătăți transparența bugetară din Primăria municipiului Cahul. Totodată, partenerii își exprimă voința și sprijinul reciproc pentru sporirea participării cetățenilor și a reprezentanților societății civile în procesul dat.
Proiectul „Informează, abilitează și acționează! Societatea civilă pentru o mai bună guvernanță bugetară în Moldova” este implementat de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, în calitate de partener principal, în consorțiu cu Konrad Adenauer Stiftung e.V. (KAS, Germania), Centrul pentru Studii Est–Europene (CSEE, Lituania) și Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE). Proiectul este implementat cu suportul financiar oferit de Uniunea Europeană și Konrad Adenauer Stiftung e.V.
Partenerii regionali de implementare a proiectului sunt: Institutul pentru Inițiative Rurale, ADR Habitat, Centrul CONTACT, AO „Caroma-Nord”, Asociaţia Obştească „Azi”.

Ion CIUMEICĂ

You May Have Missed