Comemorarea celor căzuți într-un război care nu a fost al nostru

Comemorarea celor căzuți într-un război care nu a fost al nostru

Cu ocazia împlinirii a 31 de ani de la retragerea trupelor sovietice din Afganistan, la Cantemir a avut loc un miting de comemorare a celor șase cantemireni care nu s-au întors acasă de pe câmpul de luptă: Constantin Cojocaru din satul Chioselia, Leonid Chihai, din Bobocica, Vladimir Hariton (Tătărășeni), Nicolae Mocanu (Constantinești), Vasile Todorov (Stoianovca) și Gheorghe David din comuna Gotești.

Evenimentul a început cu o slujbă de pomenire, oficiată de părintele Tudor, parohul bisericii Sf. Dumitru din Cantemir, după care au urmat discursuri, amintiri despre groaznicul măcel, prin focul căruia au trecut peste 12.000 de moldoveni, circa 300 dintre care au căzut în luptă, patru au fost daţi dispăruţi, 257 au devenit invalizi, iar sute de persoane suferă şi acum din cauza rănilor, a contuziilor, maladiilor.
După cum a relevat Ion Radu, președintele organizației raionale a veteranilor războiului din Afganistan, din raionul Cantemir în acea confruntare militară au participat 186 de tineri, cinci dintre ei au căzut în luptă, unul a fost dat dispărut, iar ulterior, din cauza rănilor și suferințelor, s-au stins din viață 30 de foști combatanți.
Mitingul s-a încheiat cu depuneri de flori la monumentul înălțat în memoria celor căzuți pe câmpul de luptă, din preajma Școlii de Arte „Valeriu Hanganu” din Cantemir.
Text și imagine:
Ion Domenco

You May Have Missed