Social

Săptămâna europeană de prevenire a cancerului de col uterin

2 Mins read

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) organizează Săptămâna Europeană de prevenire a cancerului de col uterin. Or, în ultimii ani, numărul îmbolnăvirilor de acest tip de cancer este într-o creștere îngrijorătoare. În 2018, au fost depistate circa 570 de mii de noi cazuri de cancer.

În lume, circa 311 mii de femei bolnave au murit (7,5% din toate decesele de cancer). În R. Moldova, zilnic o femeie e diagnosticată cu cancer de col uterin; la fiecare 2-3 zile, una moare. În raionul Cantemir, cu cancer de col în 2018 au fost înregistrate cinci femei, una dintre care a decedat. Șase persoane la care a fost depistată maladia cu ajutorul screening-ului și-au salvat viața. În total, cca 4000 de femei sunt diagnosticate cu cancer. Papilomavirusurile umane HPV, prin contact sexual, pot provoca leziuni precanceroase și cancer de col.
Soluția e una: vaccinarea HPV, screening-ul! Sistemul imunitar slab și factorii de risc conduc la îmbolnăvire: o viață sexuală dezordonată, mulți parteneri, consumul de alcool, fumatul, contracepția orală. Organizația Mondială a Sănătății recomandă componente precum: educația comunitară, mobilizarea socială, vaccinarea, screening-ul,îngrijirea paliativă. Educația privind practicile sexuale sigure; promovarea și furnizarea de prezervative; avertismente privind consumul de tutun și alcool, care începe adesea în timpul adolescenței. Reducerea factorilor de risc, precum: consumul de tutun, care cauzează peste 70% din decese.
În R. Moldova, fumatul este unul din cele mai răspândite vicii dăunătoare sănătăţii populaţiei. Ocupând locul cinci în rândul femeilor, acest viciu provoacă peste 10% din totalul de decese înregistrate prin boli netransmisibile. Alimentația nesănătoasă și lipsa de activitate fizică, supraponderabilitatea şi obezitatea, consumul abuziv de alcool, care sunt determinaţi de stilul de viaţă, poate conduce la îmbolnăvire. Consumul excesiv de grăsimi saturate şi grăsimi trans, zaharurile şi sarea,consumul redus de fructe şi legume,precum și consumul excesiv de alcool și inactivitatea fizică sunt responsabili de peste 30% din decesele provocate de cancer.
Prin această campanie, intenționăm să informăm întreaga populație, în special femeile, adolescentele, despre maladie, cum am putea reduce riscurile de îmbolnăvire, să educăm generația tânără în spiritul unui mod de viață sănătos, care ar asigura o societate prosperă, civilizată.
Aurel BABILEV,
medic pentru promovarea sănătății

 
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele noutăți!