CimişliaSocial

În Cimișlia a fost instalată placa „Ultima Adresă”, în memoria celui care a fost Victor Bocancea

3 Mins read

În a doua jumătate a lunii curente, la Cimișlia a avut loc evenimentul de instalare a plăcii „Ultima Adresă” întru comemorarea lui Victor Bocancea, om politic, inginer și inovator.

Placa a fost instalată pe fațada unui imobil din acest oraș, str. Decebal nr. 12, clădirea în cauză fiind actualmente pe locul unde anterior s-a aflat casa lui Victor Bocancea.

Ce prevede proiectul „Ultima Adresă”?
Proiectul „Ultima Adresă” a fost lansat în Republica Moldova la 6 iulie 2018, cu ocazia Zilei comemorării victimelor staliniste, ca un omagiu adus concetățenilor noștri care au avut de suferit de pe urma celor trei valuri de deportări.
Inițiatorii acestuia s-au inspirat din proiectul european „Stolpersteine”, care are drept scop comemorarea victimelor crimelor naziste, și care prevede instalarea plăcilor comemorative (cu dimensiunile de 11cm x 19 cm) pe fațadele caselor, ultima adresă de reședință a victimelor sau în locurile unde au activat acestea.
Proiectul în cauză este implementat nu numai în țara noastră, dar și în Federația Rusă, Ucraina, Cehia, Germania și urmează a fi lansat, de asemenea, în Belarus, Georgia, Letonia, Polonia și România.
În orașul Cimișlia, prima placă „Ultima Adresă” a fost montată pe unul dintre pereții Bisericii ortodoxe „Adormirea Maicii Domnului”, în memoria preotului Haralambie Samburschi, care a predicat în acest sfânt lăcaș până a fost deportat, în vara lui 1941, în Siberia, de către autoritățile sovietice.

Omul politic, inginerul și inovatorul Victor Bocancea
Luând cuvântul la manifestarea de la sfârșitul săptămânii precedente, Anasatasia Balmuș, președinta Asociației obștești „Societatea cultural-istorică „Ștefan cel Mare și Sfânt” din orașul Cimișlia, a făcut o amplă prezentare a celui care a fost Victor Bocancea.
Acesta s-a născut în anul 1893, a făcut studiile la Sankt Petersburg, obținând titlul de specialist în domeniul utilajului electric.
A fost autorul primei stații electrice din satul de pe atunci Cimișlia, pe care a dat-o în exploatare în anul 1928, dar și președinte al primei bănci populare din localitate. În 1928-1932, a fost deputat în Parlamentul României. Tot în acea perioadă, în anii 1930-1931, a condus Zemstva Tighina.
În anul 1934, Victor Bocancea a contribuit la deschiderea primei școli secundare în Cimișlia.
A fost arestat în vara anului 1940, fiind condamnat la opt ani de muncă silnică, pentru activitatea sa politică și apartenența la Partidul Național Țărănesc, fiind și președinte al comitetului de partid județean Tighina.
S-a stins din viață când nu avea nici 50 de ani, în lagărul Ivdel din regiunea Sverdlovsk, în 1942.
Casa lui Victor Bocancea a fost ulterior transformată în sediu al NKVD-ului din localitate, iar în timpul celui de Al Doilea Război Mondial a fost aruncată în aer. În locul acelei case astăzi se înalță un bloc cu cinci etaje, construit în perioada sovietică.

Urmașii nu-și uită eroii neamului
În cadrul evenimentului au fost rostite mai multe discursuri. Olga Zlati, viceprimara orașului Cimișlia, Ana Cabac, fiica lui Chiril Matei, deportat și el în tragicul an 1940, Anastasia Rusu, secretarul Consiliului orășenesc, alți oratori au scos în evidență mai multe pagini din perioada interbelică și din cea postbelică a localității, au îndemnat populația să nu dea uitării personalitățile care ne-au făurit istoria, au adus mulțumiri organizațiilor care realizează proiectul „Ultima Adresă”.
Prin informare și educare, s-a menționat la manifestare, putem înveșnici memoria concetățenilor noștri, putem obține compasiunea și toleranța semenilor, dar și sentimentul care i-ar mobiliza să facă totul pentru a nu permite repetarea unor astfel de fenomene pe viitor.
Preotul Nicolae Cristov, parohul Bisericii ortodoxe „Adormirea Maicii Domnului” din orașul Cimișlia, a oficiat un serviciu divin întru pomenirea lui Victor Bocancea și a stropit cu apă sfințită placa memorială cu următoarea inscripție pe ea: „Aici a fost casa în care a locuit Bocancea Victor, inginer, om politic, născut în 1893, arestat la 9.08.1940, deportat în Ivdel, URSS, decedat în detenție în 1942, reabilitat în 1989”.
Mai jos de plăcuță au fost depuse flori ale recunoștinței.
Proiectul „Ultima Adresă” este implementat de către Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, în parteneriat cu Centrul de Reabilitare a Victimelor Torturii „Memoria”, cu sprijin financiar din partea Ambasadei SUA în Republica Moldova.
Ion CIUMEICĂ

 
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele noutăți!