CimişliaCultural

Expoziție de fotografii inedite a Ludmilei Torpan de la Cimișlia

2 Mins read

Galeria de tablouri din cadrul Muzeului de Istorie, Etnografie și Artă din orașul Cimișlia găzduiește, de două săptămâni, o expoziție de imagini a Ludmilei Torpan, o fotografă amatoare din localitate.

Omul poartă în sine atâtea pasiuni, încât poate să nu-i ajungă nici o viață pentru a le exterioriza. În cazul Ludmilei Torpan, poștăriță de meserie, datorită căreia o cunosc locuitorii orașului Cimișlia, aceasta s-a dovedit a fi prea puțin pe lângă toate talentele pe care le are.
Dacă, mai înainte, am reușit să surprindem predilecția acestei talentate femei pentru desen și pictură, acum ea ne-a uimit cu o extraordinară expoziție de fotografii.
Nimeni nu putea bănui că în tihna meseriei sale, dumneaei face o călătorie în peisajul și istoricul nostru, pentru a surprinde crâmpeie și imagini care țin de dragostea noastră pentru tradiții și obiceiuri.
Trecând prin locurile pe care le fotografiase mai înainte, a observat că multe case își pierduseră din aspectul tradițional, grăbind în faza de modernizare.
Și atunci a decis să imortalizeze prin fotografie ceea ce s-ar putea să nu mai fie peste câțiva ani. Astfel și-a argumentat genericul expoziției: „Ornamente naționale ale caselor din Cimișlia din secolul XX”, care a fost vernisată pe 15 ianuarie curent, de ziua marelui poet și publicist Mihai Eminescu, de Ziua Culturii, dar și de ziua Muzeului de Istorie, Etnografie și Artă din orașul Cimișlia, care a și găzduit expoziția.
Pe lângă tematica principală, Ludmila Torpan a inclus și o serie de portrete care-i înfățișează pe câțiva localnici surprinși în ocupațiile specifice societății acelui secol.
La acest frumos eveniment și-au expus părerile (toate pozitive!) despre lucrările Ludmilei Torpan mai mulți vorbitori: Ghenadie Grosu, vicepreședinte al raionului Cimișlia; Alexandru Bulat, director al muzeului; Ion Ciumeică, președinte al Asociației Obștești „Fundația Culturală Regională „Mihai Eminescu”; Tudor Crețu, artist plastic; Ion Jalbă, fotograf profesionist ș.a.
Printre cei prezenți a fost și una dintre persoanele surprinse în fotografii – meșterița populară Tamara Postolache, care s-a arătat încântată de interesul Ludmilei Torpan pentru istoria și cultura locală.
În scurt timp, entuziasmul a umplut ambele săli de expoziție, având loc și două acțiuni pline de farmec: oferirea în calitate de cadou muzeului de către Ghenadie Grosu, menționat mai sus, a unui covor tradițional moldovenesc și dăruirea acestui muzeu a unei picturi originale de către Ludmila Torpan, la inițiativa fratelui ei.
Evident că pentru aceasta au fost aduse numeroase cuvinte de mulțumire.
Iar la sfârșitul relatării, vă invit să vizitați expoziția de fotografii a Ludmilei Torpan de la Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă din orașul Cimișlia. Vă asigur că nu veți regreta!

Maria PLOP,
studentă la Colegiul de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală” din Chișinău

Related posts
CimişliaSocial

Târgul ovinelor și caprinelor se va desfășura la Cimișlia

1 Mins read
Târgul ovinelor și caprinelor se va desfășura în acest weekend, 7-8 noiembrie, la Cimișlia. Acesta va începe la ora 10:00, în ambele…
CimişliaEducație

A fost inaugurat un nou bloc al Liceului „Mihai Eminescu” din orașul Cimișlia

1 Mins read
Pe 27 octombrie, a avut loc inaugurarea blocului pentru clasele primare ale Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din Cimișlia. La eveniment au participat…
CantemirCultural

Etapa raională a Concursului literar „La izvoarele înțelepciunii”, Cantemir

3 Mins read
Recent, Direcția generală învățământ Cantemir, în comun cu Biblioteca publică raională, a desfășurat, on-line, etapa raională a ediției a XXX-a a Concursului…
Abonează-te pentru a afla primul ultimele noutăți!