Cimişlia

Unirea Principatelor Române, sărbătorită și la Cimișlia

1 Mins read

În data de 24 ianuarie curent, cu ocazia împlinirii a 161 de ani de la Unirea Principatelor Române, administraţia publică locală de nivelurile I şi II, în persoana preşedintelui raionului Cimişlia, Mihai Olărescu, şi a primarului oraşului Cimişlia, Sergiu Andronachi, au organizat o manifestare festivă în preajma Monumentului Eroilor Români de pe Scara Prahovei, acest complex fiind construit cu susținerea financiară a Consiliului Județean de la Ploiești, România.

Cei doi oficiali, dar și Anastasia Balmuș, președintă a Asociației Obștești „Societatea cultural-istorică „Ștefan cel Mare și Sfânt” din orașul Cimișlia, au ținut scurte cuvântări în care au evocat rolul major pe care l-a jucat domnitorul Alexandru Ioan Cuza în reunificarea Principatelor Române, în promovarea unor reforme cardinale în diferite domenii.
La festivitate s-a specificat că Unirea Principatelor Române, care a fost înfăptuită la 24 ianuarie 1859, este considerată primul pas important spre Marea Unire de la 1918. A fost ziua în care colonelul moldovean Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor al Ţării Româneşti, devenind primul conducător al Principatelor Unite şi, după câţiva ani, al statului unitar România!
La eveniment au participat: veterani ai mișcării de eliberare națională de la sfârșitul deceniului opt – începutul deceniului nouă din secolul XX, cadre didactice, elevi din clasele superioare, reprezentanți ai societății civile, ziariști etc.
Ceremonia s-a încheiat cu depuneri de flori la Monumentul Eroilor Români de pe Scara Prahovei.
Ion CIUMEICĂ

 
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele noutăți!