Administrația publică

Consiliul Regional pentru Dezvoltare Sud și-a ales o nouă conducere

3 Mins read

La sfârșitul săptămânii trecute, a avut loc ședința Consiliului Regional pentru Dezvoltare (CRD) Sud. Membrii CRD Sud de legislatura a IV-a (2020-2025) s-au reunit pentru a alege noua conducere a forului regional și a dezbate o serie de probleme importante.

Potrivit unui comunicat de presă, la întâlnirea prezidată de Dorin Andros, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM), au participat președinții celor opt raioane care face parte din Regiunea de Dezvoltare Sud, dar şi reprezentanții asociațiilor de primari, ai societății civile și ai sectorului privat din fiecare raion al regiunii, alte persoane interesate.
Cei 28 din 32 de membri ai CRD Sud prezenți la ședință i-au ales, cu majoritatea de voturi, pe președintele raionului Basarabeasca, Piotr Pușcari, în funcția de președinte al acestui Consiliu, iar pe președintele raionului Cahul, Marcel Cenușă, în calitate de vicepreședinte al CRD Sud.
De asemenea, ca reprezentantă a CRD Sud în cadrul Consiliului Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale (CNCDR), din sfera sectorului privat, a fost desemnată Svetlana Nițoreanu, administratoare a Societății cu răspundere limitată „Lanacomlux” din raionul Căușeni.
Dorin Andros a felicitat conducerea CRD Sud și membrii nou aleși și a precizat că MADRM și Agenția de Dezvoltare Regională Sud salută și încurajează implicarea activă a tuturor membrilor Consiliului în procesul de realizare a politicii de dezvoltare regională.
Oficialul de la Chișinău a anunțat că urmează să fie anunțat un nou concurs de selectare a proiectelor de dezvoltare regională cu finanțare din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR).
Secretarul de stat a subliniat că Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului pledează pentru transparența alocării mijloacelor financiare din FNDR și că membrii CRD Sud sunt actori importanți în acest proces complex de luare a deciziilor.
În cadrul aceleiași ședințe, membrilor Consiliului le-au fost aduse la cunoștință principiile generale ale dezvoltării regionale. În această ordine de idei, directoarea Agenției, Maria Culeșov, a vorbit despre rolul și atribuțiile CRD și ADR. Totodată, ea a trecut în revistă cele mai importante activități și proiecte investiționale realizate de Agenție în procesul de implementare a politicii de dezvoltare regională, pe parcursul anului 2019.
Potrivit raportului, în anul trecut, ADR Sud a realizat proiecte de dezvoltare regională și a organizat evenimente al căror principal obiectiv a fost implementarea politicii de dezvoltare regională și atragerea investitorilor străini în regiune. Astfel, valoarea totală a investițiilor în Regiunea de Dezvoltare Sud se cifrează la 107,13 milioane de lei, din care 31,13 milioane de lei sunt bani valorificați din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională , 74,3 mln. de lei – mijloace financiare alocate de Uniunea Europeană (UE) și Agenția pentru Dezvoltare Internațională a Germaniei (GIZ) și 1,7 milioane de lei au fost atrași din surse externe.
Membrii CRD Sud au luat act de activitățile realizate de Agenție în vederea implementării proiectelor investiționale finanțate din FNDR și din sursele UE, de rolul și atribuțiile care le revin în realizarea obiectivelor politicii naționale și regionale în domeniul dezvoltării regionale, precum și de atribuțiile și activitatea curentă a ADR Sud,
La finalul evenimentului, Petru Veverița, șeful Unității consiliere politici în dezvoltare regională în cadrul GIZ Moldova, le-a vorbit noilor membri ai CRD Sud despre asistenţa acordată de proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova” în procesul de implementare a politicii de dezvoltare regională în Republica Moldova.
Consiliul Regional pentru Dezvoltare Sud (CRD Sud) este o structură regională deliberativă, fără personalitate juridică, constituită în vederea elaborării, coordonării și monitorizării politicii de dezvoltare regională la nivelul Regiunii de Dezvoltare Sud, din care fac parte raioanele Ștefan Vodă, Căușeni, Cimișlia, Basarabeasca, Leova, Cahul, Cantemir și Taraclia. CRD Sud este alcătuit din 32 membri: președinții raioanelor componente și câte un reprezentant al asociațiilor de primari, al societății civile și al sectorului privat din fiecare raion al regiunii. Membrii CRD Sud își exercită atribuțiile cu titlu gratuit. Potrivit legislației, componența CRD Sud se modifică după ce au loc alegeri locale generale.

Ion CIUMEICĂ

 
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele noutăți!