Stop drinking concept.Person showing stop gesture and refusing to drink
Social

Abuzul de alcool vă poate distruge viața!

3 Mins read

Abuzul de alcool, cu preponderență în zilele de sărbătoare, duce la mahmureală (veisalgia) -neliniștea și starea de a doua zi (dureri de cap, greață, tremur în tot corpul, o stare apsihologică depresivă cu sechele în organism.

Când omul bea, alcoolul acționează asupra creierului și fără control se elimină dopamina, premergătorul noradrenalinei și adrenalinei. Adaptarea rapidă –de aici starea de euforie, ușurare, plutire, veselie (endorfina în sânge – hormonul fericirii). Iar a doua zi – procesul invers. Numai o doză mică poate duce la un somn profund, mai mult duce la insomnie depresivă cu stres continuu.Uneori, cel care fac abuz de alcool poate ajunge la psihoze cu halucinații, gânduri obscene (te simți ca în ,,iad”).
Veisalgia are nu numai urmări de dureri pulsante de cap, gură uscată și sete, mișcări necoordonate. Alcoolul e un analgezic, diminuator al durerii fizice, emoționale, iar când efectul trece, revine starea incipientă cu ,,răzbunare”, dublarea, triplarea durerilor fizice, sufletești, ce nu se cuplează cu nici un medicament. Omul nu reușește să se concentreze, nu poate executa un lucru fizic, de cel intelectual nici vorbă. Odată cu urina se elimină mii de celule nervoase, nerecuperabile. Când te înroșești de la alcool (sau apar pete pe față, organismul e deosebit, diferă de la o persoană la alta). Dacă tânărul brusc se înroșește de la alcool și bucate iuți, problema se aprofundează – față umflată, coșuri. Roșește de la asimilarea alcoolului, care se descompune în aldehide și cetoni (acetaldehida) – ca acetona, diluant de vopsea”, metabolismul este redus (lent), se simte mahmureala imediat după întrebuințare, apar dureri de cap.
Aceste persoane, categoric, să nu consume alcool, pot face adesea hipertonie, boli oncologice, duc lipsă de fermentul de hidrochinaza, care distruge alcoolul.
Adevăr: Cum se vindecă și se previne veisalgia. Manâncă o banană înainte de a merge la culcare. Absoarbe alcoolul din sistem, cu mâncăruri grase. Mănâncă înainte să începi să bei: mâncarea în stomac – mai ales carbohidraţii şi amidonul, cum ar fi pastele şi bananele –încetinesc absorbția de alcool în organism. Nu amesteca băuturile, pentrucă vei bea mai mult decât dacă rămâi la un singur fel de alcool. Evită consumul de alimente condimentate – după ce ai băut, deoarece acestea pot deranja stomacul. Înainte și după fiecare pahar de băutură, bea un pahar de apă pentru a te menţine hidratat, sau diluează vinul cu apă) bea multă apă înainte de a merge la culcare. Ieşi la aer curat: mergi la o plimbare cu prietenii, pentru că exercițiul fizic ajută la diminuarea efectelor alcoolului (cum spunea bunicul,vinul trebuie purtat).
Regula generală indică: bărbații nu ar trebui să bea mai mult de 3-4 unităţi de alcool pe zi,iar femeile mai mult de 2-3 unități (o unitate de alcool – 10 ml de alcool pur). Dacă ai băut prea mult într-o seară la o petrecere, evită băuturile pentru următoarele 48 de ore. Vitamina B este prietenul tău. Mănâncă un castron de cereale cu lapte, acoperite cu o banană, pentru a reface potasiul pierdut.
Ouă: ouăle pot avea un efect benefic asupra reducerii efectelor mahmurelii, deoarece acestea conțin un aminoacid numit cisteină, care descompune toxina acetaldehidă, produsă de consumul excesiv de alcool.
Mit: Consumul de alimente grase: alcoolul face ca nivelul de zahăr din sânge să scadă, ceea ce îţi păcăleşte corpul să creadă că are nevoie de calorii. Tânjim după alimente grase,deoarece acestea sunt forma cea mai concentrată de energie, dar acestea nu ne vor face să ne simțim mai bine. Se spune că este indicat să consume alcool a doua zi de dimineaţă: nu există nici o dovadă că o altă băutură alcoolică dimineața reduce simptomele de veisalgie. Cel mai probabil, acesta este doar un efect temporar, care amână consecințele veisalgiei. Sau: mănancă înainte de culcare: acest lucru nu va absorbi toată băutura – produsele alimentare trebuie să fie în stomac înainte de a consuma băuturi. Unii mai dau sfaturi: bea apă a doua zi dimineaţă. Acest lucru nu te va ajuta să elimini alcoolul mai repede, e mult mai important să bei apă în timp ce consumi alcool. Amestecarea băuturilor nu afectează direct mahmureala, doar că dacă amesteci băuturi spirtoase, vin și bere, la final o să constaţi că ai băut mai mult decât dacă rămâneai la un singur tip de alcool.
Efecte de scurtă durată ale băuturilor: răspunsuri întârziate la orice întrebare; reducerea sau lipsa coordonării, a capacității de a gândi limpede; alterarea memoriei; vomă; tulburări de vedere; risc crescut de accidente; dificultatea de a merge sau a sta în picioare; pierderea cunoștinței; comă și chiar deces. Efecte de lungă durată: alcoolism; pierderea memoriei; ciroza hepatică; deteriorarea creierului; boli de inimă; malnutriția; scurtarea duratei de viață; moartea prin accidente (de automobil, de alt gen). Să nu uităm că sănătatea și viața au prioritate!
Aurel Babilev,
medic pentru promovarea sănătății

 
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele noutăți!