Social

Două campanii naționale de protecție împotriva incendiilor

2 Mins read

Sunt în plină desfășurare, la nivel național, două campanii organizate și desfășurate de către colaboratorii a două structuri din cadrul Ministerului Afacerilor Interne – Inspectoratul General al Situațiilor de Urgență (IGSU) și Inspectoratul General de Poliție (IGP). Este vorba de Campania comună privind prevenirea riscurilor în localitățile din Republica Moldova și de Campania „O casă protejată – o viață salvată”.

În acest context, sâmbătă, 11 ianuarie curent, lucrătorii celor două inspectorate menționate mai sus au continuat activităţile de prevenire a incendiilor şi intoxicaţiilor cu monoxid de carbon în diverse localități din ţară.
Zeci de salvatori, pompieri şi poliţişti au descins în municipii, orașe, comune și sate pentru a preîntâmpina populația despre riscurile situaţiilor excepţionale.
Instruirile au vizat familiile cu mulţi copii, persoanele cu dezabilităţi, dar şi bătrânii singuri din mai multe localități ale raioanelor Cimişlia, Leova, Cantemir, Hâncești şi Criuleni.
Specialiştii din domeniul stărilor de urgență au acordat o atenţie sporită surselor de încălzire, canalelor de evacuare a fumului, dar şi instalaţiilor şi aparatelor electrice.
Roman Cipeleaga, șef al Secției pentru situații excepționale din raionul Cantemir, a precizat pentru „Gazeta de Sud”: „Chiar din primele zile ale noului an, salvatorii, pompierii și polițiștii au desfășurat în permanență acțiuni de prevenire a incendiilor, numărul cărora, în această perioadă, este, din păcate, destul de mare și cu urmări tragice”.
Sursa citată a mai declarat că asemenea activități vor fi organizate atât în orașul Cantemir, cât și în toate celelalte așezări rurale din raionul în cauză.
În cadrul acestei campanii, pompierii, angajații Ministerului Afacerilor Interne au împărţit pliante informative, iar în unele case aceştia au instalat detectoare de fum pentru a proteja oamenii de riscul intoxicaţiilor cu monoxid de carbon.
Potrivit datelor Inspectoratului General al Situațiilor de Urgență, în teren au activat peste 140 de angajați, care au format 50 de grupuri mixte. Angajaţii IGSU şi IGP au mers împreună cu reprezentanţii autorităților publice locale la gospodăriile oamenilor, pentru a le vorbi despre bazele securităţii vieţii, căci scopul acestei campaniei comune este de a preîntâmpina riscurile, dar şi de a sensibiliza societatea.
Numai pe parcursul săptămânii trecute, pompierii, salvatorii şi poliţiştii au reuşit să instruiască, în domeniul securităţii împotriva incendiilor, oameni din circa 3000 de case din 187 de localități din raioanele pomenite mai sus, dar și din alte unități teritorial-autonome: Bălți, Dubăsari, Glodeni, Râșcani, Telenești.
Iar în total, de beneficiile campaniei respective au avut parte deja peste 15 mii de gospodării din 446 de localităţi din țară, activităţile comune urmând să fie desfăşurate în toate raioanele Republicii Moldova.
***
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă al Ministerului Afacerilor Interne continuă și Campania „O casă protejată – o viaţă salvată”. De la relansarea acesteia și până la începutul săptămânii curente, au fost instalate 621 de detectoare de fum în 537 de case de locuit din 42 de localităţi, iar peste 9560 de oameni au fost instruiţi în domeniul apărării împotriva incendiilor. Populației i s-au oferit recomandări cum să utilizeze corect sobele și cum să se folosească fără încălcări de sursele de încălzire.
Atenționările au vizat în mare parte familiile cu mulți copii, oamenii în etate, dar și persoanele cu dizabilități.
Mai mult, pompierii au evaluat starea a 4853 de detectoare de fum care au fost montate anterior, pentru a preveni riscul intoxicaţiilor cu monoxid de carbon.
În ultima perioadă, de instruiri în domeniu au avut parte oameni din diferite localităţi ale raioanelor Cahul, Dubăsari, Florești și Soroca.
Ion CIUMEICĂ

 
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele noutăți!