Mihai Eminescu, sărbătorit în Ziua Culturii Naționale

Omagierea lui Mihai Eminescu cu ocazia împlinirii a 170 de ani de la nașterea sa, dar și sărbătorirea Zilei Culturii Naționale au fost marcate în raionul Cimișlia prin participarea la manifestările organizate a unei delegații oficiale din județul Prahova, România, în frunte cu Mircea Cosma, președintele Societății cultural-istorice “Mihai Viteazul”din municipiul Ploiești.

În dimineața zilei de miercuri, 15 ianuarie 2019, transmite portalul cimislia.md, oaspeții din România au întreprins o vizită de lucru la primăria orașului Cimișlia, unde primarul Sergiu Andronachi, împreună cu viceprimarii Olga Zlati și Sergiu Coptu, au prezentat prioritățile de dezvoltare a localității, și-au exprimat speranța lansării noilor proiecte comune în diverse domenii.
Activitățile de omagiere a marelui nostru Poet Național au debutat la bustul lui Mihai Eminescu, o donație oferită de Societatea cultural-istorică “Mihai Viteazul” de la Ploiesti, România, ca urmare a colaborării fructuoase cu autoritățile publice locale din Cimișlia.
În fața celor prezenți (reprezentanți ai administrației raionului și ai conducerii orașului, consilieri orășenești, oameni de cultură, cadre didactice, funcționari publici, elevi, pensionari, oaspeți din România, ziariști ai presei regionale), s-au ținut discursuri despre rolul major al lui Mihai Eminescu în istoria poporului român, despre contribuția inestimabilă a Poetului la trezirea conștiinței naționale, la dezvoltarea culturii și altor domenii ale vieții noastre.
Primarul orașului Cimișlia, Sergiu Andronachi, și-a exprimat satisfacția privind dezvoltarea multilaterală a relațiilor de cooperare moldo-române și a adus mulțumiri pentru aceasta lui Mircea Cosma, care, apropo, este cetățean de onoare al raionului și al orașului Cimișlia.
Vicepreședinta raionului Cimișlia, Polina Jucovscaia, a dat citirii o rugăciune cosacrată Maicii Domnului și scrisă de Mihai Eminescu.
Printre vorbitori s-au numărat și Ion Ciumeică, președintele Fundației culturale regionale “Mihai Eminescu”, Anastasia Balmuș, președinta Societății cultural-istorice “Ștefan cel Mare și Sfânt” din orașul Cimișlia.
O impresionantă lecție de istorie a a prezentat în fața celor prezenți Mircea Cosma.
Cunoscut de mai multă lume drept un neîntrecut orator, președintele Societății cultural–istorice “Mihai Viteazul” de la Ploiești , România, și-a încheiat cuvântarea cu declamarea renumitei opere eminesciene – „Doina”.
La finalul discursurilor au urmat depunerile de flori la bustul lui Mihai Eminescu.
Activitățile din cadrul programului zilei au continuat la Biblioteca orășenească ce poartă numele poetului, unde au avut loc: o oră literar-muzicală, ,,Eminescu–i tot ce avem mai sfânt”; expoziția de tablouri ,,Mihai Eminescu, simbolul central al românismului, în viziunea artiștilor plastici din lumea largă”; expoziția de carte și revistă bibliografică ,,Eminescu – pururi tânăr”; atelierul de creație pentru copii cu tema “Crearea desenului animat după basmul ,,Borta vântului” de Mihai Eminescu” și proiecția filmului “Poveste sentimentală – Mihai Eminescu & Veronica Micle”.

Andrei BARGAN,
pentru “Gazeta de Sud”