CantemirLeovaSocial

990 de locuințe vor fi dotate cu detectoare de fum

2 Mins read

Începând din 18 decembrie, 990 de detectoare de fum vor fi instalate în casele familiilor vulnerabile din raioanele Cantemir, Criuleni, Hâncești, Leova și Ungheni. Acestea au fost procurate în cadrul proiectului „Reducerea riscurilor climatice și dezastrelor”, finanțat de Agenția Austriacă de Dezvoltare (ADA) din fondurile Cooperării Austriece pentru Dezvoltare și implementat de PNUD.

Detectoarele de fum, însoțite de materiale informative privind măsurile de prevenire a riscurilor, vor fi distribuite în cadrul campaniei „O casă protejată – o viață salvată”, desfășurată de Inspectoratul general de situații de urgență al MAI (IGSU).
Alexander Karner, şeful Biroului de coordonare a cooperării tehnice al Agenției Austriece de Dezvoltare, a menționat că această donație face parte dintr-un program mai amplu de asistență acordată Republicii Moldova de ADA pentru prevenirea și reducerea riscurilor climatice și a dezastrelor.
„Multe vieți și bunuri ar putea fi salvate dacă riscurile ar fi anticipate și ar fi respectate regulile de siguranță. O soluție eficientă de prevenire a incendiilor, care cresc alarmant de mult în perioada rece a anului, ar fi și instalarea detectoarelor de fum, care avertizează din timp pericolul de incendiu. Prin această acțiune ne propunem să promovăm cultura preventivă, să oferim siguranță locuințelor și să salvăm vieți, a relevat Alexander Karner”.
Pe parcursul următoarelor săptămâni, echipaje de pompieri și salvatori vor monta dispozitivele în gospodăriile persoanelor în etate, familiilor cu mulți copii, persoanelor cu dizabilități sau celor cu venituri mici din cele cinci raioane țintă. Totodată, ei vor informa proprietarii despre principiul de funcționare a dispozitivelor și despre alte măsuri de prevenire și apărare împotriva incendiilor.
Detectoarele se fixează în tavan și reacționează imediat la fum sau gaz prin producerea unui sunet puternic care avertizează asupra pericolului. Pompierii spun că riscul izbucnirii unor incendii este mai crescut în sezonul rece. Potrivit statisticii oficiale, de la începutul anului, în Moldova au fost înregistrate peste 1545 de incendii, în urma cărora și-au pierdut viața 111 persoane, dintre care cinci copii, iar pierderile materiale au constituit peste 68 de milioane 630 de mii de lei.
Una dintre cele mai frecvente cauze de izbucnire a incendiilor în acest sezon este utilizarea defectuoasă a sobelor și altor mijloace de încălzire. 54% dintre incendii sunt provocate de instalații improvizate. Potrivit datelor IGSU, în șase cazuri de izbucnire a incendiilor, detectoarele de fum s-au declanșat, reușind astfel salvarea oamenilor din locuință.
În următorii doi ani, în cadrul proiectului de reducere a riscurilor climatice și a dezastrelor, ADA și PNUD vor contribui la reabilitarea și dotarea stațiilor comunitare de pompieri din cinci comunități beneficiare și la crearea echipelor locale de pompieri și salvatori voluntari. Prioritățile de adaptare la schimbările climatice și gestionarea riscurilor de dezastre vor fi integrate în planurile de dezvoltare locală ale celor cinci comunități, într-un mod participativ și sensibil la dimensiunea de gen. Totodată, în raioanele Cantemir, Criuleni, Hâncești, Leova și Ungheni vor fi construite bazine de stocare a apei pluviale, ca o măsură de sporire a rezistenței și capacității de adaptare a comunităților rurale la schimbările climatice și dezastre, transmite serviciul de presă PNUD Moldova.
Nică TUDOR

 
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele noutăți!