CăuşeniCulturalSocial

Numele lui Ion Ungureanu, conferit bibliotecii din orașul Căușeni

3 Mins read

Biblioteca publică din orașul Căușeni a împlinit 75 de ani de la fondare. Cu această ocazie, Consiliul raional a satisfăcut demersul Direcției educație, tineret, sport și turism, acordând numele lui Ion Ungureanu acestei instituții.

Astfel, din data de 9 decembrie curent, numele marelui om de cultură de la Opacii Căușenilor, care a fost Ion Ungureanu, va fi amplasat pe plăcuța de la intrarea în incinta bibliotecii raionale și în toate actele și regulamentele instituției publice în cauză.

Puțină istorie
Ion Ungureanu s-a născut la 2 august 1935, în localitatea Opaci, județul Tighina, actualul raion Căușeni.
A fost actor de teatru și cinema, regizor la prestigioase teatre din Chișinău și din Moscova. Odată cu declanșarea Mișcării de eliberare națională, revine în Moldova, unde devine unul dintre liderii acestei Mișcări.
Ion Ungureanu este persoana care a citit, în Piața Marii Adunări Naționale de la Chișinău, Declarația de Independență a țării noastre.
După destrămarea Uniunii Sovietice, se implică activ în dezvoltarea pe cale democratică a tânărului stat Republica Moldova, fiind, în perioada 1990-1994, ministru al Culturii și Cultelor.
Odată cu venirea la putere a conducerii agrariene, s-a văzut nevoit să se refugieze în România.
Ion Ungureanu s-a stins din viață la 28 ianuarie anul curent, la București, la vârsta de aproape 84 de ani.

Centru Regional de Excelență
Evenimentul de la Căușeni, transmite televiziunea din localitate, a fost marcat într-un cadru festiv în Casa raională de cultură. Decizia de acordare a numelui personalității căușenene a fost făcută publică de către șefa adjunctă a Direcției educație, tineret, sport și turism din cadrul Consiliului raional, Tatiana Dragan.
Înființată acum 75 de ani, Biblioteca din orașul Căușeni este unul dintre cele mai vizitate locuri din raion atât de către adulți, cât și de către copii. Recent, aceasta a devenit Centru Regional de Excelență.
Conform datelor istorice, actuala Bibliotecă raională din Căușeni a fost înființată în anul 1944, la sfârșitul lunii noiembrie, nu mult timp după încetarea prin aceste locuri a luptelor din cel de-Al Doilea Război Mondial.
De la 300 de cărți, cât era fondul de carte a bibliotecii publice raionale acum 75 de ani, s-a ajuns astăzi la o colecție ce depășește cifra de 50 de mii de volume, având peste 2500 de cititori activi în anul curent.

Încadrarea în Programul „Novateca”
În 2012, biblioteca din orașul Căușeni a fost una din cele șase care a început să implementeze Proiectul-pilot „Novateca”. Anume de atunci a început transformarea inteligentă a acestei instituții culturale, bibliotecarii devenind formatori.
Despre valoarea incontestabilă asupra culturii din Republica Moldova, dar și despre aportul lui Ion Ungureanu la dezvoltarea patrimoniului cultural al raionului Căușeni a vorbit scriitorul Ion Găină.
De-a lungul ultimilor ani, Biblioteca raională de la Căușeni a dezvoltat o mulțime de servicii noi, contribuind la alfabetizarea digitală a sute de cetățeni din raionul în cauză. O mulțime de oameni au fost inițiați cum să folosească serviciile e-guvernare și WEB banking, au fost ajutați la căutarea unui loc de muncă, la scrierea corectă a unui CV, la crearea unui portofoliu pentru a se prezenta la interviul de angajare. De asemenea, au fost atrași voluntari pentru a preda doritorilor limba engleză în cadrul bibliotecii.
Multiplele proiecte implementate au atras investiții în această instituție publică de cultură din orașul Căușeni de peste 500 de mii lei în ultimii șase ani.
Biblioteca s-a plasat, treptat, în centrul de tehnologizare a membrilor comunităţii. Aceasta presupune că un bibliotecar trebuie să ştie cum să folosească o cameră digitală, să unească în reţea un proiector, cum să găsească şi să evalueze resursele online, cum să repare un calculator.
La ora actuală, Biblioteca publică raională „Ion Ungureanu” din Căușeni are 16 angajați.

Ion CIUMEICĂ

 
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele noutăți!