Administrația publicăCimişliaLeova

Primarii din raioanele Cimișlia și Leova au pus la cale țara

2 Mins read

La mijlocul săptămânii precedente, au avut loc ședințe ale asociațiilor primarilor din raioanele Cimișlia și Leova.

Atât la Cimișlia, cât și la Leova, pe ordinea de zi au fost incluse următoarele chestiuni:
• Alegerea organelor de conducere ale asociațiilor primarilor pentru perioada 2019-2023 și delegarea reprezentanţilor în Consiliul de Administrare al Congresului Autorităților Locale din Republica Moldova (CALM).
• Discutarea şi stabilirea priorităţilor acestor asociații pe termen scurt şi mediu.
• Prezentarea serviciilor din cadrul CALM. Familiarizarea cu Programul migraţie şi dezvoltare locală şi cu Modelul de implicare a migranţilor în dezvoltarea locală.

Cimișlia
Cei prezenți la întrunirea au fost salutaţi de către preşedinta Congresului Autorităților Locale din Moldova, Tatiana Badan, primarul satului Selemet din acest raion.
În cuvântarea sa, Mihai Olărescu, preşedintele raionului Cimişlia, a evidenţiat importanţa participării primarilor la activitățile organizate în cadrul CALM–ului, a menționat necesitatea stringentă de colaborare dintre autorităţilor publice locale de nivelurile unu și doi.
Viorel Furdui, directorul executiv al Congresului Autorităților Locale din Moldova, a prezentat situaţia actuală din această organizație, a vorbit despre priorităţile ei la nivel naţional şi internaţional.
În continuare, au fost alese organele de conducere ale filialei Cimișlia a CALM–ului. Astfel, funcția de președintă a revenit Tatianei Badan, primar al satului Selemet.
În calitate de vicepreședinți au fost aleși: Efim Strogoteanu, primarul comunei Ecaterinovca, Gheorghe Vacarciuc, primarul comunei Javgur, și Sergiu Andronache, primarul orașului Cimişlia.
Secretar al Asociației a devenit Nina Nistreanu, primarul comunei Gradiște.
Toate aceste cinci persoane au fost incluse în Consiliul de administrare, ai cărui membri mai sunt Constantin Munteanu, primarul satului Gura Galbenei, și Eugenia Sîrghi, primarul localității Satul Nou.

Leova
La ședința primarilor din acest raion s-a specificat: Congresul Autorităților Locale din Moldova este o organizație neafiliată politic, care are misiunea de a promova o administrație publică locală democratică, autonomă, transparentă și eficientă, capabilă să contribuie substanțial la dezvoltarea comunităților locale și asigurarea populației cu servicii publice de calitate.
Cu mesaje de salut către cei prezenți au venit Nicolae Prițcan, președintele raionului Leova, Rodica Hasan, vicepreședintă a raionului în cauză, și Viorel Furdui, director executiv al CALM–ului.
În calitate de nou președinte al Asociației primarilor din raionul Leova a fost ales Alexandru Bujorean, primarul orașului cu aceeași denumire.
El va avea trei vicepreședinți: Ivan Ischimji, primarul satului Colibabovca, Tatiana Gorgos, primarul comunei Sarata Nouă, și Indira Zaharia-Lavric, primarul localității Romanovca.
De asemenea, conducătorii administrațiilor publice locale de nivelul întâi au discutat despre principalele chestiuni și dificultăți cu care se confruntă în activitatea lor, pentru ca la sfârșitul întrunirii să definească scopul Asociației primarilor din raionul Leova – constituirea unui parteneriat consolidat și eficient în vederea soluționării problemelor comune pentru toate localitățile și furnizarea către populație a serviciilor de calitate și în mod eficient.

Ion CIUMEICĂ

 
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele noutăți!