SocialŞtefan Vodă

„Împreună, mai puternici”: manifestare extrașcolară la Olănești, Ștefan Vodă

2 Mins read

În perioada 19 septembrie – 30 noiembrie 2019, în Republica Moldova s-a desfășurat Campania de informare cu genericul „Vorbește cu UE-Moldova: Împreună, mai puternici. Creăm noi oportunități pentru tineri!”.

În acest context, informează pagina electronică ștefan-voda.md, ca un bilanț al respectivei campanii naționale, la Liceul Teoretic „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din satul Olănești, în cadrul seminarului metodic de atestare a cadrelor didactice, a avut loc o activitate extrașcolară cu tema în cauză.
Pentru manifestarea de la Olănești a fost preluat același obiectiv pe care și l-a trasat campania: sporirea nivelului public de informare asupra oportunităților de educație, de calificare profesională și de dezvoltare personală oferite de Uniunea Europeană cetățenilor Republicii Moldova.
Activitatea s-a desfășurat în sala de festivități a liceului și i-a avut în calitate de beneficiari pe elevii claselor a VIII-XII–a, cadrele didactice de aici, pe profesorii membri ai Comisiei raionale de atestare, precum și pe inspectorii Direcției generale învățământ Ștefan Vodă.
Celor prezenți li s-au oferit, cu scop de informare, embleme, pliante, secvențe video, istorioare de succes ale oamenilor de afaceri care s-au realizat cu susținerea UE.
Activitatea propriu-zisă a început cu „Valsul frumuseții” al maestrului Eugen Doga, în care au fost antrenate 12 fetițe. Acestea, prin elementele de dans și vestimentație, au sugerat ideea de simbol al perfecţiunii, al idealurilor de unitate, solidaritate și armonie între popoarele Europei.
Viitoarele stele au fost curioase să afle ce cunosc cei prezenți în sală despre UE, adresându-le un șir de întrebări despre istoria Uniunii Europene.
Mai apoi a urmat un schimb de discursuri între elevii reprezentanți ai tineretului din țara noastră și elevii reprezentanți ai ambasadorilor moldoveni antrenați în campania de informare.
După ce au prezentat situația reală din țară prin secvențele video „Satele Moldovei mele”, „Emigrarea va lăsa satele pustii”, adolescenții au mărturisit că ceea ce-și doresc este o viață mai bună, un trai decent, condiții de învățământ la standarde europene, o viață stabilă cu o societate în care copiii cresc alături de părinți.
În continuare, „ambasadorii” au prezentat informații despre oportunitățile pe care le oferă UE tinerilor din Republica Moldova, au vorbit despre cele mai solicitate și eficiente proiecte la etapa actuală: Erasmus, YouthBank Moldova, eTwinning, ilustrând cele spuse cu secvențe video.
Ei i-au îndemnat pe tinerii moldoveni să se implice activ în proiecte, pentru că beneficiile obținute vor prezenta un imbold real pentru creșterea spirituală a fiecăruia în parte și pentru prosperarea țării în general.
Acordul final a fost compus din interpretarea cântecului „Moldovenii care plâng” din repertoriul duetului „Lume”.
Elevii au mărturisit că informația recepționată a fost utilă pentru ei și că vor profita de șansa oferită de UE, se vor implica mai activ în proiecte, pentru a putea avansa în plan intelectual și profesional ca, ulterior, să deschidă și ei afaceri aici în țară, pentru ca să o vadă mai prosperă și, astfel, să contribuie la întoarcerea concetățenilor noștri acasă.

Ion CIUMEICĂ

 
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele noutăți!