CimişliaSport

Memorialul „Dumitru Moraru”: experiență plus tinerețe

3 Mins read

Tradiționalul turneu de șah și jocul de dame în memoria regretatului profesor de fizică și matematică, Dumitru Moraru, una mare amator al acestor probe, al sportului în general, a întrunit, sâmbăta și duminica trecută, la Biblioteca publică orășenească „Mihai Eminescu” din Cimișlia, sportivi nu numai din diferite localități ale acestui raion, ci și de la Chișinău, Criuleni, Basarabeasca.

Dat fiind numărul mare de participanți, organizatorul principal al competițiilor, primăria orașului Cimișlia, a decis să desfășoare întrecerile la șah în trei categorii de vârstă.

Adulții
11 concurenți s-au înscris în concursul persoanelor cu vârsta mai mare de 18 ani. Lupta a fost una extrem de încordată și cu rezultate pe potrivă, căci în cele 110 partide disputate au fost înregistrate numai trei remize.
Spre marea surpriză a tuturor, învingător a devenit șahistul Ion Antoceanu din satul Topala, raionul Cimișlia, care a obținut opt victorii, a făcut o remiză și a suferit o singură înfrângere, totalizând astfel 8,5 puncte din 10 posibile.
Locul doi a fost ocupat de un al sportiv din aceeași localitate: Mihai Guțu, care a rămas în urma campionului cu doar o jumătate de punct.
Se cere menționat faptul că tot opt puncte au acumulat și alți doi participanți, ambii din orașul Cimișlia, dar, după aplicarea unui coeficient special, s-a constatat că locul trei a revenit lui Vladimir Carabulea, pentru ca Stanislav Cepalîga să rămână în afara podiumului de premiere.

Elevii din clasele superioare
În această grupă au fost incluși adolescenții care studiază în clasele a VIII- X-a. Cel mai bine s-a prezentat tânărul jucător Grigore Jelihovschi de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din centrul raional, care a repurtat trei victorii, iar într-o partidă s-a recunoscut învins.
Singura fată care a înfruntat aici băieții s-a dovedit a fi Iuliana Leancă, elevă la Gimnaziul „Tudor Strișcă” din localitatea Satul Nou, raionul Cimișlia. Și a făcut-o în mod destoinic, ocupând locul doi, după ce și-a trecut la activ două victorii și o egalitate, pierzând o partidă. Poziția a treia a fost ocupată de David Leancă, de asemenea, de la Satul Nou, cu o victorie, două remize și o înfrângere.

Cei mai mici jucători
Elevii din clasele inferioare și medii au concurat în trei grupe, unde numai învingătorii acestora aveau dreptul să continue lupta pentru titlul suprem.
Astfel, după tragerea la sorți, cei mai buni au disputat meciurile din semifinale, apoi au urmat partidele din finala mică și din finala mare.
În fine, locul întâi aici a fost cucerit de Bogdan Leancă, elev la Gimnaziul „Tudor Strișcă” din Satul Nou, raionul Cimișlia.
Interesant este că următoarele două locuri premiante au fost ocupate de către frații Sergiu și Nichita Suhan, elevi la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din centrul raional.

Jocul de dame
În cadrul aceluiași memorial „Dumitru Moraru” au avut loc competiții și la proba sportivă în cauză. Acestea s-au desfășurat în două categorii de vârstă.
La adulți, campion a devenit Victor Manea din orașul Basarabeasca. El a parcurs turneul fără înfrângeri și a acumulat 3,5 puncte după trei victorii și o egalitate.
Nu a avut pierderi nici deținătorul locului doi – Gheorghe Verdi din raionul Criuleni, cu totalul de trei puncte din patru posibile.
Ultimul loc premiant i-a revenit lui Afanasie Varzari din Chișinău.
Elevii au fost incluși toți într-o grupă, din care au făcut parte trei fete și șapte băieți.
Cei mai bine pregătiți s-au dovedit a fi reprezentanții Gimnaziului „Tudor Strișcă” din localitatea Satul Nou, raionul Cimișlia. Astfel, campion a devenit Dorin Chistol: șapte victorii, o egalitate și o singură înfrângere i-au adus în palmares 7,5 puncte din 9 posibile.
Colega lui de școală, Andreea Brăguță, a ocupat locul doi, după ce a rămas în urma liderului cu un punct. Pe locul trei s-a situat o altă reprezentantă a sexului feminin, tot de la Satul Nou, Svetlana Spătari, cu rezultatul de șase puncte.

Ion CIUMEICĂ

 
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele noutăți!