CantemirSocial

Eroii nu sunt dați uitării

1 Mins read

Voicu Şocae a fost unul din cei patru membri ai echipajului SMURD din România, care și-au pierdut viața fiind într-o misiune de salvare de vieți omenești, la 2 iunie 2016, în pădurea din satul Haragâș, raionul Cantemir. Camelia Şocae, văduva copilotului, rude și prieteni ai acestuia, au sosit la Complexul Memorial edificat pe locul prăbușirii aeronavei, pentru a-i cinsti memoria.

Ceremonia a început cu o slujbă de pomenire, săvârșită de un sobor de preoţi, de dincolo și de dincoace de Prut, după care cei prezenți au depus flori la monumentul eroilor. Ei au vorbit despre fapta eroică săvârșită de echipajul care, cu trei ani și ceva în urmă, și-a pierdut viața în tragicul accident aviatic fiind în misiune de serviciu.
Răvășită de durere, Camelia Șocae, le-a mulțumit autorităților, localnicilor pentru că nu dau uitării pe membrii echipajului, faptele lor eroice, după care, conform tradiției creștinești, a împărțit pomeni. La trista ceremonie au participat și locuitori ai satului Haragâș, primarul Iurie Bălănuță, care au venit să-i pomenească pe cei care au salvat vieți omenești.
Prezent la eveniment, consulul Consulatului General al României la Cahul, Mihai Stănică, a menționat eroismul de care au dat dovadă membrii echipajului SMURD, subliniind că amintirea lor va rămâne veșnic în memoria oamenilor de bună credință, a salvatorilor din România și din Republica Moldova.
Amintim că elicopterul SMURD Iași s-a prăbușit în după-amiaza zilei de joi, 2 iunie 2016, în apropiere de satul Haragâș, raionul Cantemir, fiind în acea zi la a doua misiune în Republica Moldova. Echipajul urma să preia un pacient în vârstă de 64 de ani de la Cahul, după transportarea cu succes la Chișinău a unei paciente de 85 de ani de la Vulcănești.
La bordul aeronavei se afla pilotul aparatului de zbor, copilotul, un medic şi un asistent. La solicitarea familiei, osemintele copilotului Voicu Şocae au fost în înhumate la baștină, Bacău, comandorul Doru Gavril şi asistentul Gabriel Sandu au fost înmormântați la cimitirul Sf. Petru și Pavel, iar medicul Mihaela Dumea la cimitirul Buna Vestire din Iași.
Ion DORU

 
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele noutăți!