CantemirEducație

A fi prietenul naturii înseamnă a o proteja

2 Mins read

Zilele trecute, biblioteca Liceului Teoretic „Dimitrie Cantemir” din orașul Cantemir s-a transformat, metaforic vorbind, într-un furnicar, unde fiecare participant la victorina cu genericul „Omul și Natura” a avut misiunea și menirea sa. Evenimentul a fost organizat de subsemnată în parteneriat cu Sergiu Bolocan, profesor de geografie.

Victorina propriu-zisă a avut trei runde, fiind intitulate: „Ecologia și Mediul”, „În lumea vie” și „Ghicitoare biochimică”. La activitate au participat elevi din clasele X-XII, printre invitați fiind Maria Domenco, specialistă principală în Direcția învățământ Cantemir, Lilia Știrbu, director-adjunct educație, Sevastian Voinu, profesor de istorie în liceu.
Cei prezenți au fost unanimi în părerea că Măria Sa Natura a fost dintotdeauna ceva fascinant pentru omenire, relația omului cu natura fiind armonioasă. Cu regret, în ultima vreme, de la cele mai înalte tribune putem auzi declarații patetice despre faptul că oamenii sunt conștienți de responsabilitatea ce le revine fiecăruia în protejarea naturii. Ușor de zis, numai că din birou, de pe stradă, de la volan adevărata și dramatica stare a naturii nu poate fi percepută până la capăt. Doar cine a cutreierat codrii, munții și văile, fiecare colț al blajinei și mult pătimitei noastre Moldove îi poate desluși acea stingere lentă, care ar putea ajunge la catastrofă, dacă nu se vor lua urgent măsurile ce se impun. Orice deviere în echilibrul înfiripat de milenii produce dezastre cu efect de domino. Elevii au constatat că, din păcate, tot mai multe specii de floră și faună sunt înscrise în Cartea Roșie, unele sunt pe cale de dispariție, altele deja nu mai există.
Pentru tot dezastrul din mediul înconjurător a fost și este de vină, întotdeauna, omul. Știm cu toții că ar trebui să ne pună în gardă situația în care au ajuns mediul ambiant, inestimabilul patrimoniu al naturii, ecologia sufletului și valorile democratice și naționale. Realitatea ne arată că întâlnim la tot pasul indiferența, nepăsarea omului, care diminuează sau chiar elimină rarisima stare de echilibru pe care ne-o dă acel sentiment de libertate molipsitoare și pe care îl căpătăm doar atunci când suntem în sânul naturii. Au dreptate elevii când ne îndeamnă să recunoaștem: fiecare dintre noi dorește, visează să trăiască în echilibru cu natura, căci oriunde ne-am afla: pe stradă, la munte, la mare, obișnuim să deschidem acea carte plină de farmec, de valoare, pusă la dispoziția fiecăruia, acea carte ce nu are nici început și nici sfârșit. Dar cu ce-i răspundem noi? Cu acțiuni nedemne, cu poluare insuportabilă, cu pomi neîngrijiți, apă murdară, deșeuri…
La orice rundă a victorinei, elevii au demonstrat cu exemple concrete că Natura ne dă vigoare și sănătate, ne farmecă prin frumusețea ei miraculoasă, însă, pentru a savura din plin farmecul naturii, pentru a ne bucura de darurile ei oferite, mărinimos, nouă, oamenilor, dezinteresat, noi, oamenii, de la mic la mare, trebuie să învățăm, să ne îmbogățim în permanență cunoștințele, abilitățile în vederea creării unui mediu înconjurător mai bun. Există un singur model în toate – Natura. De la Măria Sa Natura avem multe de învățat, de studiat, de preluat, ne spune poezia „Învață de la toate”, pe care au recitat-o elevele cl. a X-a „A” Macovețchi Ana-Maria și Bujac Evelina.
În finalul activității, cei prezenți au declarat într-un glas că Natura își are legile sale, care trebuiesc respectate cu sfințenie. A le încălca înseamnă a profana puritatea naturi, ceea ce se va solda, peste ani, cu adevărate catastrofe ecologice.

Natalia Lungu,
bibliotecară, Liceul Teoretic
„Dimitrie Cantemir” din orașul Cantemir

 
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele noutăți!