Leova

La Leova, a fost inaugurată prima cameră cu elemente senzoriale din sudul țării

1 Mins read

Beneficiari ai acesteia vor fi copiii cu dizabilități severe din raionul în cauză, cărora le vor fi prestate un spectru larg de terapii senzoriale. Camera cu elemente senzoriale, inaugurată de către Asociația Obștească „Forța Susținerii”, a fost creată în cadrul unui proiect finanțat de Uniunea Europeană (UE), transmite ipn.md.

Camera cu elemente senzoriale este un spațiu dotat cu echipament special ce permite psihopedagogilor să desfășoare activități care stimulează simțurile copiilor cu dizabilități severe. Echipamentul senzorial are menirea de a contribui la recuperarea copiilor cu tulburări din spectrul autist, disfuncții de integrare senzorială, întârzieri de dezvoltare, afecțiuni neuromotorii, tulburări de limbaj și învățare.
Alexandru Gospodinov, șeful Direcției învățământ din cadrul Consiliului Raional Leova, a spus, la ceremonia de inaugurare, că în prezent 254 de copii cu cerințe educaționale speciale se află în evidența Serviciului de Asistență Psihopedagogică din localitate, care de acum înainte vor avea acces la servicii de asistență de calitate.
Aurelia Nucă, președinta AO „Forța Susținerii”, a menționat că, pe lângă deschiderea camerei cu elemente senzoriale, a fost creat un grup de lucru pentru educație incluzivă și un grup de suport psihologic pentru părinții copiilor cu dizabilități severe. De asemenea, ea a spus că serviciul deschis prevede acordarea asistenței psihopedagogice la domiciliu și pentru copiii neșcolarizați, dar și pentru cei care nu își permit să meargă la Chișinău pentru consultații sau sesiuni terapeutice.
Potrivit Anei Prasolov, director de proiect la Fundația Soros-Moldova, sunt de apreciat eforturile și progresele înregistrate la Leova pentru dezvoltarea serviciilor sociale inovatoare.
Ana Prasolov și-a exprimat speranța că va fi asigurată durabilitatea acestui serviciu.
Proiectul este implementat de către AO „Forța Susținerii” din resursele oferite de UE în cadrul Proiectului „Servicii sociale mai bune printr-un parteneriat durabil dintre societatea civilă și guvern”. Acesta este co-finanțat și implementat de Fundația Soros-Moldova în parteneriat cu Asociația Keystone Moldova și Alianța Organizațiilor Neguvernamentale Active în domeniul protecției sociale, copilului și familiei și Alianța Organizațiilor pentru Persoanele cu Dizabilități.
Valoarea proiectului este de aproape 24 de mii de euro.
Ion CIUMEICĂ

 
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele noutăți!