Descoperirea unor complexe arheologice la Gotești, Cantemir

Recent, la o carieră de lut din marginea satului Gotești, raionul Cantemir, a fost făcută o descoperire arheologică impresionantă. S-a întâmplat în timpul săpăturilor de rutină, când un grup de muncitori a găsit, din întâmplare, patru schelete umane, la o adâncime de numai 60 de centimetri.

Imediat, la faţa locului au fost chemaţi oamenii legii, care au sesizat Agenţia Naţională Arheologică. În următoarele zile, un grup de arheologi s-a deplasat în localitatea Goteşti, raionul Cantemir, pentru a desfăşura săpături. Între timp, lucrările la carieră au fost redirecţionate, iar locul este conservat.
După cum a specificat în prescripția nr. 40, din 01.11.2019, adresată autorităților publice locale, directorul Agenției Naționale Arheologice (ANA), Vlad Vornic, „urmare a inspectării arheologice efectuate la Gotești, Cantemir, de către angajații ANA, s-a constatat descoperirea și distrugerea unor complexe arheologice (morminte de înhumație și gropi), datând din diferite epoci, prin lucrările de excavare a solului cu tehnica mecanizată în partea de sud-vest a satului… Astfel, în baza competențelor legale statuate la art.6 alin. (5)și art.14 alin.(8) din Legea nr.218/2010 și în Hotărârea Guvernului nr. 230/2012, ANA solicită stoparea imediată a lucrărilor în zona unde au ieșit la lumină câteva schelete umane și alte vestigii arheologice. Totodată, subliniem necesitatea descărcării de sarcina arheologică a terenului cu patrimoniu arheologic prin săpături arheologice, în cazul dacă se planifică efectuarea pe acel teren a lucrărilor de excavare a solului… Procedura de descărcare de sarcina arheologică a terenului respectiv trebuie efectuată cu respectarea prevederilor art. 5 alin. (2) din Legea nr.218/2010, și anume prin a întocmi un contract privind efectuarea cercetărilor arheologice de salvare în zona cu morminte de înhumație, cu finanțarea lucrărilor respective de către beneficiarul interesat de valorificarea terenului”.
Cu regret, ne-au informat autoritățile locale, în această perioadă „de tranziție” (când fostul primar transmite „gospodăria” primarului nou ales – n.n.), contractul în cauză nu a fost încă încheiat, adică lucrările sunt, deocamdată, sistate.
Cu detalii vom reveni.

Nică TUDOR