Campania națională „Eu nu accept violența în familie”

La 25 noiembrie curent, am marcat Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor.

Cu această ocazie, în Republica Moldova s-a desfășurat Campania națională „Eu nu accept violența în familie”.
Statistica oficială relevă că acest flagel continuă să fie cap de listă într-un top al infracţiunilor grave, documentate de oamenii legii. Un studiu recent demonstrează, bunăoară, că în sfera relaţiilor de cuplu au fost comise peste 700 de infracţiuni ce atentează la valorile familiei. Majoritatea, 630, sunt cazuri de violenţă. Alte 27 sunt violuri, 26 – omoruri, iar încă 24 de situații au fost calificate drept acţiuni cu caracter sexual.
În acelaşi timp, s-a constatat că, în urma acţiunilor violente, victime ale agresorilor au devenit peste 550 de femei, 150 de bărbaţi şi aproape 70 de copii.
Potrivit unui reportaj difuzat de Studio-l din Căușeni, o femeie din satul Tocuz, care a dorit să-și păstreze anonimatul, a declarat că acum 10 ani şi-a îngropat fiica mai mare după ce aceasta a fost omorâtă în bătăi de cel care i-a jurat credinţă și dragoste. Interlocutoarea a spus că, după ce s-a căsătorit, fiica ei s-ar fi mutat în raionul Ştefan Vodă şi nu ştia de toate necazurile pe care aceasta le îndură, până când a văzut-o de câteva ori plină de vânătăi. A încercat să o aducă înapoi acasă, dar ginerele i-a promis că nu mai pune mâna pe ea. Pacea nu a durat însă mult şi totul s-a sfârșit atunci când bărbatul ar fi omorât-o în bătaie.
Şi Natalia Mazlevschi din același sat Tocuz, raionul Căușeni, a relatat că bătaia nu a cruţat-o nici pe ea. Femeia afirmă că agresiunile din partea soţului au început în ultimii ani de căsnicie, când acesta nu mai lăsa paharul din mână şi îşi găsise o amantă. Natalia zice că ultima dată a fost bătută până şi-a pierdut cunoştinţa, iar a doua zi nu a mai putut merge la muncă. Deși au trecut mai bine de 10 ani de atunci, durerile lăsate de pumnii soţului se mai fac şi astăzi simţite.
Agresate fizic, moral sau sexual, femeile din raionul Căuşeni spun că violenţa a devenit o normă în societatea noastră, iar unele nici nu o mai percep drept crimă. Potrivit celor mai recente date ale Inspectoratului General de Poliţie, de la începutul acestui an, au fost înregistrate peste 1500 de astfel de infracţiuni. Femeile care vorbesc de violenţă spun că au devenit de cele mai dese ori victime fără un motiv întemeiat.
Datele statistice mai arată că, pe parcursul primelor nouă luni ale acestui an, poliţia a înregistrat 21.300 de infracţiuni, dintre care 1.500 sunt cazuri de violenţă în familie. Dintre acestea, aproape jumătate sunt grave, iar în peste 850 de cazuri, vinovaţii s-au ales doar cu amenzi.
Psihologii susţin că există mai multe forme de violenţă, cea din urmă trecând prin mai multe etape. Dar dacă aceasta încetează la un moment dat, consecinţele ei se răsfrâng pe tot parcursul vieţii.
În prezent, oamenii legii din țara noastră au în evidenţă aproximativ 4000 de agresori care manifestă comportament violent în sânul familiei. Majoritatea dintre aceştia, peste 3700 la număr, sunt bărbaţi, iar aproape 230 – femei.
Ion CIUMEICĂ