CahulSocial

“Atenție: urgență pediatrică!” – au început instruirile pentru personalul spitalelor raionale

3 Mins read

Medicina, în special cea dedicată copiilor, este un domeniu în care fiecare secundă este importantă. Aici nu există loc pentru greșeli. 30 de secunde – atât are la dispoziție personalul medical pentru a decide dacă se confruntă cu o urgență pediatrică. Este regula strictă prevăzută de protocoalele naționale, pe care trebuie să o respecte fiecare angajat medical din secția de primire urgentă sau pediatrie.

Pentru o îmbunătățire a serviciilor în acest domeniu, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Organizația Mondială a Sănătății au inițiat o serie de instruiri practice pentru personalul medical din spitalele raionale. „Atenție: urgență pediatrică!” este genericul instruirilor care au demarat la 21 noiembrie curent în nordul țării și în cadrul cărora angajații medicali învață cum să aplice metodele moderne de diagnostic, tratament și managementul urgențelor, în cazul copiilor și nou-născuților.
Inițiativa instruirilor în domeniul urgențelor pediatrice a fost impulsionată de rezultatele unor evaluări desfășurate în perioada 24-30 septembrie 2019 de către un grup de experți naționali și internaționali. Aceștia au evaluat calitatea serviciilor pediatrice spitalicești din Drochia, Sângerei, Comrat, Cimișlia și Chișinău.
Ninel Revenco, vicedirector pentru cercetare, inovare și transfer tehnologic la Institutul Mamei și Copilului, a relevat: „Ultimele evaluări privind calitatea asistenței medicale urgente spitalicești, desfășurate de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale în opt raioane, inclusiv trei din stânga Nistrului, au scos în evidență unele probleme legate de calitatea asistenței medicale destinate copiilor de până la cinci ani. Este cert că avem de lucru pentru îmbunătățirea calității acordării asistenței medicale urgente. În cadrul instruirilor, discutăm despre noi tendințe în triajul copiilor, în acordarea asistenței medicale nou-născuților, copiilor cu probleme respiratorii, diaree, pneumonie, bronșiolită, astm bronșic, laringită – maladii care sunt în topul adresărilor la urgențe”.
Prima instruire a avut loc la Bălți, unde au participat peste 30 de angajați ai sistemului medical de urgență din Bălți, Fălești, Glodeni, Râșcani și Sângerei. Cea de a doua sesiune de instruiri s-a desfășurat la Cahul, unde de asemenea au participat medici atât din oraș cât și din raion. Aceștia au învățat și au exersat practic cum să reacționeze rapid în situații de urgență, cum să identifice semnele prioritare în caz de infecții bacteriene și probleme respiratorii severe, traumatisme, intoxicații, șoc, dar și alte afecțiuni depistate la copii, inclusiv nou-născuți. Totodată, fiecare participant a primit câte un exemplar al Ghidului de buzunar „Asistența spitalicească oferită copiilor (ghid de conduită pentru cele mai răspândite afecțiuni la copii)”, elaborat de OMS, precum și o sinteză a 12 protocoale prevăzute pentru cele mai frecvente situații în care părinții ajung la urgență cu copiii lor.
Dorina Savoschin, specialist în Laboratorul științific pediatrie de la Institutul Mamei și Copilului, a declarat: „Am venit aici cu un suport real pentru profesioniștii din Cahul. Seminarul de astăzi se bazează pe Ghidul de buzunar „Asistența spitalicească oferită copiilor” – un instrument practic editat de Organizația Mondială a Sănătății. Participanții vor înțelege mai bine cum pot să-l aplice, cum să ofere asistență medicală copiilor la un nivel mult mai înalt. Informațiile pe care le primesc participanții, despre protocoalele clinice utile și importante, reflectă cele mai întâlnite maladii la copii, care pot duce la deces – aceste stări de urgență care trebuie să fie calificate corect pe parcursul primelor 30 de secunde. Respectarea lor ne va permite să salvăm vieți”.
„Informația și exercițiile practice au fost foarte binevenite pentru noi, lucrătorii medicali din pediatrie. Deși nu a fost ceva nou pentru mine, este binevenit sa îți consolidezi cunoștințele”, a menționat Natalia Șindirinschi, șefa secției neonatologie la Maternitatea din Cahul.
„Informația primită astăzi a fost foarte utilă, pentru că noi, medicii, trebuie mereu să ne reînnoim cunoștințele și instruirile practice au fost foarte benefice pentru mine personal, pentru că activez la Urgențe”, a spus Ana Necrasimov, șefa Stației Urgențe din Cahul.
Seria de instruiri „Atenție: urgență pediatrică!” va ajunge până în data de 13 decembrie 2019 în Căușeni, Edineț, Hâncești, Orhei, Soroca, Ungheni, Ceadâr-Lunga și Chișinău. Sub îndrumarea specialiștilor din capitală, angajații spitalelor raionale și ai unităților de asistență medicală urgentă sunt informați despre standardele internaționale legate de îngrijirea, monitorizarea și consilierea copiilor. Instruirile includ și activități practice, în urma cărora personalul medical din raioane își îmbunătățește cunoștințele despre urgențele pediatrice și obține mai multă experiență în tratarea acestora.

Sorina REMENTOVA

 
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele noutăți!