Cimişlia

Un nou oficiu al medicilor de familie, inaugurat la Mihailovca, Cimișlia

3 Mins read

Vineri, 15 noiembrie curent, în satul Mihailovca din raionul Cimișlia a avut loc un eveniment de o importanță majoră pentru populația din această localitate – aici a fost inaugurat Oficiul Medicilor de Familie.

Darea în folosință a acestei clădiri renovate din temelie a fost posibilă datorită unui grup mare de finanțatori, printre care s-au numărat: Consiliul Raional Cimișlia, Compania Națională de Asigurări în Medicină, organizația „Stiftung fur Hansarytmedizin” din Elveția, primăria satului Mihailovca și Centrul de Sănătate Cimișlia, costul total al lucrărilor ridicându-se la 4,5 milioane de lei.

În imagine (de la dreapta la stânga): Ludmila Capcelea, șefa Centrului de Sănătate Cimișlia; Tamara Pascari, conducătoarea Centrului de Sănătate Publică Cimișlia; Iovu Bivol, președintele în exercițiu al raionului Cimișlia

Două instituții medicale aflate una lângă alta
În debutul manifestării, Iovu Bivol, președintele în exercițiu al raionului Cimișlia, a ținut să aducă sincere mulțumiri tuturor persoanelor care au participat la reconstrucția obiectivului în cauză.
Demnitarul a amintit că, în anul trecut, această localitate a beneficiat de un centru de acordare a serviciilor medicale de urgență, situat alături de Oficiul Medicilor de Familie, până la care a fost construit un drum de acces acoperit cu asfalt.
Ion Țurcanu, șeful Centrului Multifuncțional din orașul Cimișlia, a menționat în discursul său că o contribuție majoră la construcția acestei clădiri și-a adus regretatul Victor Bazatin, fost consilier raional și local, plecat subit din rândurile noastre. Întru comemorarea lui, pe peretele din partea dreaptă de la intrarea în Oficiul Medicilor de Familie, a fost dezvelită o placă memorială.
„Mă bucur că am pus și eu umărul la înălțarea acestui edificiu, a declarat Dumitru Diacov, deputat în Parlamentul Republicii Moldova pe circumscripția uninominală Cimișlia-Basarabeasca. Adresez din tot sufletul calde felicitări gazdelor cu acest prilej”.

Un frumos gest de caritate
Cu mesaje de felicitare au venit în fața celor prezenți și alți oratori: Stanislav Sturza, primarul satului Mihailovca; Tamara Pascari, șefa Centrului de Sănătate Publică Cimișlia; Mariana Florea, directoarea instituției medico-sanitare publice “Spitalul Raional Cimișlia”; Tamara Crivoi, medic de familie în localitate; Maria Topor, președinta comitetului sindical de la Oficiul Medicilor de Familie din satul Mihailovca; Anatol Sobețchi, directorul Întreprinderii „Cimișlia-Gaz”, originar din această localitate; Alexei Vulpe, reprezentantul primăriei satului vecin Selemet; dl. Hokan, președintele Asociației Obștești „Norge-Moldova”.
Ultimele două persoane au oferit în dar Oficiului Medicilor de Familie de la Mihailovca două cărucioare pentru persoanele cu deficiențe locomotorii.
Cuvinte cordiale de mulțumire au fost adresate constructorilor acestui edificiu din partea Ludmilei Capcelea, șefa Centrului de Sănătate Cimișlia, în subordinea căreia se află instituția medicală care a fost dată în exploatare la sfârșitul săptămânii precedente.
În conformitate cu scenariul, discursurile oficiale erau iscusit intercalate cu recitaluri de poezii la tema zilei, declamate de către elevi de la Gimnaziul “Ștefan cel Mare” din localitate.

Condiții moderne pentru pacienți
Mărinimoasele gazde au oferit cadouri simbolice finanțatorilor proiectului în cauză, dar și buchete de flori veteranilor muncii din domeniul ocrotirii sănătății, câțiva dintre care își sărbătoreau tot atunci zilele de naștere.
După tăierea panglicii de către Dumitru Diacov, deputat în Legislativul de la Chișinău, Iovu Bivol, președintele în exercițiu al raionului Cimișlia, și Ludmila Capcelea, șefa Centrului de Sănătate Cimișlia, audiența a putut face cunoștință cu interiorul Oficiului Medicilor de Familie din satul Mihailovca.
În această clădire sunt create condiții contemporane de acordare în mod operativ a unor servicii medicale de cea mai înaltă calitate, căci aici se află: recepția, sala de tratamente/vaccinare, încăperea pentru personal, două cabinete ale medicilor de familie, sala de examinări profilactice, triajul, biroul de păstrare a inventarului tehnic, laboratorul de hematologie și laboratorul de probe urină și de parazitologie.

Octavian PÂSLARU

 
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele noutăți!