Cimişlia

Redeschiderea izolatorului la Inspectoratul de Poliție Cimișlia

1 Mins read

La mijlocul săptămânii trecute, a fost inaugurat, după o reabilitare capitală, izolatorul de detenție preventivă din cadrul Inspectoratului de Poliție Cimișlia. Aceasta a permis să fie create condiții de detenție conform standardelor europene.

Astfel, celulele din izolatorul de la Cimișlia, unde vor fi deținute persoane suspectate de încălcarea legii nu numai din acest raion, ci și din alte două raioane vecine — Basarabeasca și Leova – au fost complet renovate și echipate în conformitate cu standardele internaționale în materia respectării drepturilor și libertăților fundamentale ale omului aflat în detenție provizorie.
După cum au menționat mai mulți vorbitori, inclusiv Gheorghe Balan, șeful interimar al Inspectoratului General al Poliției (care a fost demis marți), și Oleg Doni, șeful Inspectoratului de Poliție Cimișlia, grație modernizărilor și modificărilor efectuate în izolatorul de detenție preventivă, aici au fost instalate sisteme de monitorizare video, de comunicare internă cu celula (de tip interfon), radioficare, securitate împotriva incendiilor, sistem de protecție, dar și alte condiții, inclusiv ce țin de igiena personală, care garantează respectarea drepturilor, securității și siguranței persoanelor private de libertate.
Pe parcursul evenimentului s-a specificat, de asemenea, că izolatorul mai este dotat cu sisteme moderne de control care să sprijine polițistul în realizarea misiunii de pază și protecție a deținuților, pentru solicitare de ajutor, prin declanșarea alarmei sonore prin mai multe opțiuni.
În același context, s-a subliniat că una dintre prerogativele poliției este eliminarea tuturor formelor de rele tratamente, a abuzului și discriminării față de persoanele aflate în custodia statului.
Izolatorul de detenție provizorie de la Inspectoratul din raionul Cimișlia a fost reabilitat în cadrul Programului de suport bugetar pentru reforma poliției, fiind finanțat de către Uniunea Europeană cu suma totală de 4,5 milioane de lei.
Tot în această lună, la 8 noiembrie, a fost redeschis, după renovare, și izolatorul de detenție preventivă din cadrul altui Inspectorat de Poliție din zona noastră – cel de la Căușeni.

Ion CIUMEICĂ

 
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele noutăți!