CahulSocial

În raionul Cahul se implementează Proiectul „Viață sănătoasă”

2 Mins read

Cahul este primul raion-pilot care are un Grup managerial De la Egal la Egal pentru implementarea Pachetului de intervenţii esenţiale în managementul integrat al hipertensiunii şi diabetului zaharat la nivel de asistenţă medicală primară.

În zece raioane ale Republicii Moldova, inclusiv la Cahul, se implementează Proiectul „Viaţă sănătoasă”. În cadrul acestui proiect, aici a avut loc instruirea privind realizarea Protocoalelor PEN(Pachetul de intervenții esențiale în bolile netransmisibile) de către echipele medicilor de familie şi managerii centrelor de sănătate, transmite tvrmoldova.md
Alexandru Hagioglo, managerul Centrului de Sănătate Cahul, gazda evenimentului, a specificat: „Am luat decizia de a crea o sală nouă de triaj pentru pacienţi şi vom revizui asigurarea şi dotarea Centrul de Sănătate cu echipament pentru implementarea Protocoalelor PEN. Acum, suntem în proces de dezvoltare a instrumentelor de management pentru monitorizarea şi evaluarea calităţii serviciilor medicale, inclusiv a auditului medical intern”.
Grupul De la Egal la Egal este un instrument de management al calităţii care presupune reflecţia continuă, sistematică şi critică de către grupurile de manageri, medici de familie sau de asistenţi medicali asupra performanţelor şi problemelor proprii sau ale colegilor, în cadrul discuţiilor cu prezentări tematice, planificate din timp în colectiv, dar și cu specialişti invitați din afară.
La seminar, Natalia Zarbailov, expertă în sănătate publică a Proiectului „Viaţă sănătoasă”, a ținut să menționeze: „Pentru a institui un sistem de monitorizare şi îmbunătăţire continuă a calităţii serviciilor medicale primare prestate populaţiei, am mers mai departe în fortificarea capacităţilor de leadership, muncă în echipă şi comunicare, creând, pentru întâia oară la Cahul, un grup managerial De la Egal la Egal”.
Angela Anisei, expertă în calitate şi formatoare naţională în PEN a Proiectului „Viaţă sănătoasă”, a declarat, la rândul ei: „Crearea grupului managerial de monitorizare şi evaluare la nivel local De la Egal la Egal înseamnă să dezvoltăm cultura asistenței medicale, prin monitorizarea continuă şi îmbunătăţirea calităţii serviciilor”.
Iar Angela Tomacinschi, expertă în medicina de familie a Proiectului „Viaţă sănătoasă”, a relevat: „În urma celor două ateliere de lucru de la Cahul, colegii din centrele de sănătate au conştientizat că au neajunsuri, dar şi potenţial comun în implementarea PEN, la nivel de raion”.
Grupul managerial De la Egal la Egal întruneşte la Cahul 12 manageri ai centrelor de sănătate publice şi private.
Realizarea exerciţiului de fortificare a calităţii serviciilor medicale primare de la Cahul a fost posibilă datorită suportului Proiectului „Viaţă sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile, finanţat de Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare şi implementat de Institutul Elveţian Tropical şi de Sănătate Publică.
Ion CIUMEICĂ

 
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele noutăți!