CimişliaSocial

Discuții publice la o masă rotundă despre activități anticorupție

2 Mins read

S-a încheiat anchetarea anonimă a locuitorilor din raionul Cimișlia, care s-a desfășurat, luna precedentă, în cadrul proiectului „Funcționar integru – stat responsabil!”, realizat de către Asociația Obștească „Clubul femeilor „Golubka” din orașul Basarabeasca și susținut financiar de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și de Ministerul Afacerilor Externe al Norvegiei.

Manifestările acestui proiect sunt orientate spre monitorizarea Planurilor locale de activități anticorupție în teritoriul UTA Găgăuzia și în cele ale raioanelor Basarabeasca și Cimișlia.
Scopul principal al anchetării a fost de a determina nivelul de transparență a deciziilor adoptate de conducerea unităților administrativ-teritoriale nominalizate și cum influențează aceasta informarea populației în domeniul realizării Planului local de activități anticorupție.
În raionul Cimișlia au fost chestionați 90 de oameni. 44 la sută dintre ei au menționat că nu cunosc nimic despre existența Planului local de activități anticorupție, iar 11 procente au specificat că le vine greu să răspundă la această întrebare.
59% din respondenți au afirmat că le vine greu să răspundă la întrebarea „Cum este asigurat procesul de transparență la adoptarea deciziilor de către organele puterii publice pe teritoriul raionului dumneavoastră?”.
Cu toate că pentru oglindirea muncii Consiliului Raional Cimișlia există un site plin de informații, 24 la sută dintre cei intervievați nu au intrat pe acest portal niciodată, iar 28 de procente nu știu nimic despre existența lui.
51% dintre cei chestionați au spus că le vine greu să răspundă cum decurge în raionul Cimișlia procesul de organizare și desfășurare a achizițiilor publice.
Chiar dacă pe oameni îi interesează problema distribuirii ajutoarelor sociale, 35 la sută dintre ei nu au văzut nicăieri o asemenea informație, în timp ce 41 de procente nu au putut să răspundă.
Aceste și alte rezultate ale anchetării au fost analizate la o întâlnire la masa rotundă care a avut loc la 1 noiembrie 2019 la Biblioteca publică „Mihai Eminescu” din Cimișlia.
Coordonatoarea proiectului nominalizat mai sus, Raisa Voroniuc, președintă a Asociației Obștești „Clubul femeilor „Golubka” din orașul Basarabeasca, a făcut o scurtă prezentare a acestui proiect, a vorbit despre scopul organizării discuțiilor publice.
Audiența a fost familiarizată cu prevederile de bază ale Planului local de acțiuni anticorupție, elaborat de către Consiliul Raional Cimișlia pentru perioada 2018-2020.
Despre asigurarea trans-parenței în procesul de organizare și desfășurare a procesului de achiziții publice și de administrare a proprietății statului a vorbit în fața celor prezenți Olga Gorban, șefa Direcției finanțe din cadrul Consiliului Raional Cimișlia.
Mihail Motroi, șeful Direcției raionale asistență socială și protecție a familiei, a relevat în discursul său cum se distribuie ajutoarele sociale păturilor nevoiașe ale populației.
Pe marginea temei puse în discuție și-au expus pozițiile și alți participanți la reuniune: Anastasia Rusu, secretara Consiliului orășenesc Cimișlia; Nina Trofimenco, șefa Centrului raional al tinerilor; Iulia Spînu, directoarea Bibliotecii publice „Mihai Eminescu” din localitate etc.
Au fost elaborate o serie de recomandări care se impun pentru atingerea scopurilor propuse de Planul local de activități anticorupție.

Ion CIUMEICĂ

 
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele noutăți!