CantemirCultural

Concurs al interpreților de muzică populară din raionul Cantemir

2 Mins read

Ediția a IX-a a prestigiosului concurs cu genericul „Drag mi-i cântul” a întrunit, pe scena Casei de cultură „Nicolae Sulac” din orașul Cantemir, circa 30 de soliști-vocaliști din localitățile acestui raion, ne-a informat Ion Domenco, specialist pentru relațiile cu publicul la Consiliul raional de aici.

După cum a declarat Sergiu Toderici, șeful Serviciului cultură și turism Cantemir, a fost o sărbătoare de suflet la care au participat împătimiți de tezaurul cultural al neamului nostru. Aceștia au adus în scenă melodii mai vechi și mai noi, adevărate perle din folclorul strămoșesc, au purtat cu mândrie costumul popular.
E îmbucurător faptul că evenimentul a reușit să-și realizeze obiectivele propuse: studierea, valorificarea și promovarea cântecului popular; stimularea activităților de creație a interpreților; promovarea tinerelor talente etc.
Aceasta s-a obținut grație faptului că inițial a fost organizată etapa de preselecție în localități, unde au fost desemnați participanții la etapa finală a concursului.
Ar mai trebui de adăugat că Regulamentul acestuia prevede participarea interpreților pe trei categorii de vârstă: 9-15, 16-25 și, respectiv, 26-65 de ani, fiecare solist prezentând câte două piese din repertoriul interpreților din Republica Moldova și din România.
Juriul concursului, dar și publicul spectator au dat o înaltă – și binemeritată! – apreciere măiestriei interpretative, ținutei scenice, stilului, dar și autenticității costumelor populare ale participanților, selectând cu rigurozitate învingătorii, cărora le-au fost înmânate, în final, trofee, diplome și premii bănești, pentru fiecare categorie.
Astfel, în categoria adolescenților, Premiul Mare l-a obținut Albina Bagrin din satul Lărguța, locurile premiante împărțindu-se astfel: Ștefana Gurscaia din localitatea Gotești, Andrei Onel de la Porumbești și Andriana Beșleagă din satul Baimaclia.
În categoria tinerilor, primele trei locuri au fost câștigate de Nicoleta Toderici din orașul Cantemir, Valentina Hapațuc din satul Hârtop și Valeria Diaconu de la Porumbești.
La interpreții de vârsta 26-65 de ani, Premiul Mare i-a revenit Marianei Curtev de la Baimaclia, locurile unu, doi și trei fiind atribuite Mariei Țăruș din satul Țiganca, Victoriei Ramașcanu din localitatea Cania și Verei Blândă de la Vișniovca.
Pentru dragostea pentru cântecul și portul popular, osârdia de care au dat dovadă, premii bănești și diplome de participare le-au fost înmânate tuturor interpreților.
Copleșiți de emoții, ei urcau în scenă, culegând cu drag aplauzele spectatorilor. Iată ce ne-a mărturisit Andrei Onel din satul Porumbești: „Drag îmi e de cântecul nostru românesc, atât de dulce și frumos. Pentru mine, muzica populară este mângâiere și alinare. De câte ori am îndoieli, de câte ori mă simt neîmpăcat cu mine însumi, de atâtea ori cântecul popular reușește să mă facă să îmi ridic privirea și să îndrăznesc a merge înainte, cu încredere și speranță”.
Ion CIUMEICĂ

 
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele noutăți!