Instruiri privind alimentarea copiilor

În scopul prevenirii utilizării produselor neconforme în alimentația copiilor, Direcția teritoriala Cahul (cu raza de acoperire Vulcănești) a desfășurat un seminar cu genericul „Instrucțiuni privind organizarea alimentației în blocurile alimentare la instituțiile de învățământ general”.

Seminarul a fost desfăşurat concomitent la Cahul şi la Vulcăneşti. Pentru instruire au fost invitaţi responsabilii de organizarea alimentației copiilor din toate unitățile de învățământ.
Au dat curs invitaţiei peste 140 de persoane.
Principalele subiecte discutate în cadrul şedinţei au fost următoarele:
1. Respectarea condițiilor de transportare a produselor alimentare.
2. Actele de însoțire și marcare corespunzătoare a produselor alimentare.
3. Examenul vizual (organoleptic) la etapa recepționării produselor alimentare.
4. Condițiile de păstrare a produselor/regim de temperatură, umiditate.
5. Respectarea normelor de igienă în procesul de manipulare și preparare a produselor/bucatelor pentru consum.
6. Respectarea procedurii și a normelor din domeniul alimentar la toate etapele de preparare a bucatelor pentru consum, conform fișelor tehnologice aprobate.
7. Procedura de returnare a produselor neconforme sau suspecte (documentarea oficială a cazurilor).
O atenţie deosebită a fost acordată modului de recepţionare a peştelui congelat, dar mai ales identificării şi verificării datelor din factura fiscală, a certificatului sanitar-veterinar şi a datelor indicate pe eticheta produsului.
Recomandările specialiștilor au fost să se respecte legislația din domeniul alimentar pentru desfășurarea normală a procesului de alimentație în școli și grădinițe, a cerințelor generale și specifice de igienă a produselor alimentare în vederea prevenirii intoxicațiilor.

Ion CIUMEICĂ