Cimişlia

Încă 10 primari aleși în raionul Cimișlia

3 Mins read

După ce, în primul tur al alegerilor locale generale din 20 octombrie, în 13 din cele 23 de primării din raionul Cimișlia au fost desemnați conducătorii autorităților publice locale de nivelul întâi, a urmat turul al doilea, organizat și desfășurat duminica trecută, când au devenit cunoscuți edilii-șefi a încă 10 localități.

O competiție electorală foarte strânsă a avut loc în comuna Ialpujeni, unde diferența dintre rezultatele acumulate de cei doi candidați – Eremia Pașcaneanu de la Partidul Democrat din Moldova și Vitalie Burduh, reprezentantul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, – a fost de numai trei voturi. Mai norocos s-a dovedit a fi primul concurent, pentru care au optat 325 de alegători.
O situație asemănătoare, putem spune, s-a înregistrat și în comuna Porumbrei, unde una dintre aspirantele la fotoliul de primar – Natalia Scrob (Partidul Socialiștilor) – și-a devansat adversara, pe Ioana Stoica (Partidul Democrat din Moldova), cu doar 11 voturi. Câștigătoarea a fost preferată de 308 participanți la scrutinul din 3 noiembrie curent.
În satul Mihailovca, au continuat lupta pentru funcția de primar doi candidați independenți: Alexandru Sturza și Gheorghe Odobescu. Mai bine s-a prezentat Alexandru Sturza, care a totalizat 61,39 la sută din toate voturile valabil exprimate, bucurându-se de încrederea a 620 de consăteni.
Sergiu Andronachi, exponent al Blocului Electoral „ACUM Platforma DA și PAS”, este noul primar al orașului Cimișlia. Dintre cei 4623 de participanți la alegeri, din centrul raional și din localitățile Bogdanovca Nouă, Bogdanovca Veche și Dimitrovca, 2872 de persoane l-au preferat pe el, ceea ce constituie 62,12 procente, cu 1121 de voturi mai mult comparativ cu cele date rivalului său, Mihai Olărescu, președintele Organizației raionale a PDM.
Schimbarea primarului s-a produs și în satul Ciucur-Mingir, unde un alt reprezentant al Blocului Electoral „ACUM Platforma DA și PAS”, Tudor Ciobanu, a reușit să adune opțiunile a 353 de alegători, față de cele 266 de voturi în favoarea contracandidatului său, Gheorghe Pânzaru, fost conducător al acestei localități din partea Partidului Democrat din Moldova.
Și în comuna Albina primarul nou ales face parte din echipa Blocului Electoral „ACUM Platforma DA și PAS”. Este vorba de Mariana Plaxivîi, care l-a învins în lupta electorală pe ex-primarul de la PDM, Nicolae Bîcos. Dânsa a acumulat 359 de voturi sau cu 84 mai multe decât concurentul său.
Un primar nou are, de asemenea, satul Valea Perjei, unde s-au confruntat, în turul doi de scrutin Ion Palamaru, înaintat de către Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, și Alexandru Plămădeală, candidat independent. De cea mai mare susținere – 63% din votanți – a beneficiat primul concurent. Fostul primar al acestei localități a rămas în urma câștigătorului cu 91 de voturi.
Două femei au concurat în alegerile de duminica trecută pentru funcția de primar la Satul Nou: Eugenia Sîrghi, președinta Organizației teritoriale Cimișlia a Partidului Acțiune și Solidaritate, și Natalia Chistol, reprezentanta Partidului Popular European din Moldova. Localnicii au acordat prioritate primei doamne, care a totalizat 444 de voturi, pe când cea de a doua – numai 325.
Și-a păstrat postul de conducătoare a administrației publice din comuna Gradiște actuala primăriță Nina Nistreanu, care a candidat din partea Blocului Electoral „ACUM Platforma DA și PAS”. Obținând un rezultat de 407 voturi, ea l-a devansat pe Alexei Palamaru, concurent al Partidului Socialiștilor, care a avut cu 85 de susținători mai puțini.
O altă schimbare a primarului s-a produs în satul Gura Galbenei, unde au concurat preotul Constantin Munteanu, înaintat de Blocul Electoral „ACUM Platforma DA și PAS”, și Victor Stînă, reprezentant al Partidului Popular European din Moldova. Voturile aici s-au împărțit în felul următor: pentru Munteanu – 1004, pentru Stînă – 711.
Astfel, cele 23 de primării din raionul Cimișlia vor fi conduse, în următorii patru ani, de 11 reprezentanți ai Blocului Electoral „ACUM Platforma DA și PAS” (Albina, Cenac, Ciucur-Mingir, Cimișlia, Ecaterinovca, Gradiște, Gura Galbenei, Ivanovca Nouă, Sagaidac, Satul Nou și Suric), de șase persoane din Partidul Democrat din Moldova (Batîr, Codreni, Hîrtop, Ialpujeni, Lipoveni și Topala), de trei candidați înaintați de Partidul Socialiștilor (Porumbrei, Valea Perjei și Troițcoe), de un membru al Partidului Liberal Democrat din Moldova (Javgur) și de doi candidați independenți (Mihailovca și Selemet).
Se mai cere menționat faptul că în fruntea administrațiilor publice locale de nivelul întâi din raionul Cimișlia au fost alese șase femei și 17 bărbați.
Ion CIUMEICĂ

 
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele noutăți!