Un arbore pentru dăinuirea noastră în raionul Leova

În anul curent, de Ziua națională a amenajării spațiilor verzi, cei mai mulți puieți au fost plantați în raionul Leova. Este vorba de circa 5000 de copăcei și arbuști din totalul de 31.824 de puieți de talie joasă și de puieți de talie înaltă, puși la dispoziție autorităților publice locale.

Agenția „Moldsilva” a realizat o retrospectivă a lucrărilor de împădurire, desfășurate în prima zi a campaniei „Un arbore pentru dăinuirea noastră”, din toamna anului 2019.
Astfel, reprezentanți ai autorităților publice centrale și locale, împreună cu serviciul silvic, au contribuit la crearea de culturi silvice pe o suprafață de 48 de hectare, au efectuat lucrări de ajutorare a regenerării naturale pe terenuri de 12 hectare, precum și au completat culturile silvice de pe o suprafață de 86 de hectare, inclusiv au însămânțat 0,5 hectare de pepiniere.
Materialul săditor a fost livrat administrațiilor publice locale de nivelurile unu și doi în cadrul unui proiect finanțat din Fondul Ecologic Național.
În același context, circa 900 de angajați ai Cancelariei de Stat, ai Parlamentului, ministerelor, agențiilor naționale au plantat puieți de stejar pedunculat, salcâm alb, gorun, pin negru, salcie, plop pe o suprafață totală de circa 30 de hectare în apropiere de localitățile Puhoi, Căpriana, Văsieni, Zloți, Bursuc, Țânțăreni, Răzeni, Hârbovăț, Stejăreni, Călărași, Mitoc etc.
Totodată, pentru prima dată, în Ziua națională de amenajare a spațiilor verzi, au fost efectuate lucrări de regenerare a fâșiilor de protecție a râurilor prin plantarea materialului săditor pe malurile acestora, inclusiv pentru a restabili fâșiile devastate, dar și pentru a le crea acolo unde ele nu existau.
Ion CIUMEICĂ