Trei zile de cântec, joc și voie bună la Vălenii de Munte, România

Funcționari publici, cadre didactice, medici, oameni de afaceri, lucrători din domeniul culturii, ziariști, artiști amatori din orașul Cimișlia și din satul Cania, raionul Cantemir, Republica Moldova, au participat la cea de a XXII-a ediție a Serbărilor Toamnei de la Vălenii de Munte, județul Prahova, România.

A devenit deja tradiție ca în fiecare toamnă, în această pitorească localitate de pe valea râului Teleajen, să fie celebrată sărbătoarea recoltei și a țuicii de Văleni.
Timp de trei zile, de la 25 până la 27 octombrie 2019, în Piața orașului, producătorii, comercianții și meșteșugarii au îmbiat lumea cu produsele lor, iar cântecul, dansul și voia bună au fost încurajate prin spectacole deosebite și jocuri de lumini.

Vineri, 25 octombrie
Activitățile din această zi au început, în Piața orașului Vălenii de Munte, la ora 14, cu spectacolul în aer liber purtând genericul „Toamna cu rodul bogat”, în care au evoluat ansambluri folclorice profesioniste și formații artistice de amatori. Tot atunci a avut loc recoltarea probelor pentru concursul „Cel mai bun producător de țuică”.
În continuare, la Centrul Cultural „Nicolae Iorga” s-a desfășurat Gala Cetățenilor de Onoare. În cadrul manifestării, acest titlu a fost acordat la patru persoane, care și-au adus o contribuție majoră la prosperarea urbei în cauză. Apropo, titlul de „Cetățean de Onoare al orașului Vălenii de Munte” a fost conferit, cu peste un deceniu în urmă, și lui Ion Alexandreanu, fostul primar al orașului Cimișlia, aceste două localități fiind înfrățite încă din anul 2001.
În seara aceleiași zile a fost organizată deschiderea oficială a „Serbărilor Toamnei”, când în fața mulțimii a rostit un discurs Florin Constantin, primarul urbei.
Alături de gazde s-au aflat delegații oficiale din orașul Cimișlia și dintr-o localitate din Franța, de asemenea, înfrățită cu Vălenii de Munte, care au vizitat târgul de produse agricole și meșteșugărești.
Apoi în scenă au urcat mai mulți artiști consacrați pentru a susține un spectacol extraordinar. Spectatorii s-au bucurat de melodiile în interpretarea Oanei Radu, a lui Raoul, a Tarafului lui Ionel Tudorache, a lui Petrică Mâțu Stoian.
Seara s-a încheiat cu un splendid foc de artificii.

Sâmbătă, 26 octombrie
De dimineață a început să funcționeze târgul de produse alimentare și meșteșugărești, pentru ca la amiază să înceapă concertul susținut de colective artistice de amatori din zona respectivă și nu numai.
Astfel, după Ansamblul „Crăișorii” de la Slănic Prahova, în scenă a urcat Formația „Canianca” din satul Cania, raionul Cantemir, Republica Moldova.
După cum a declarat conducătoarea acestui colectiv vocal, Drăgălina Bejenaru, ansamblul a ajuns la o experiență folclorică de 25 de ani, pe care a demonstrat-o în fața spectatorilor, interpretând mai multe cântece, inclusiv pe teme patriotice.
Oaspeții de la Cania au oferit gazdelor două cadouri: o iconiță confecționată în mod manual – lui Nicolae Moise, președintele filialei locale a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, și un tablou – lui Florin Constantin, primarul Vălenilor de Munte.
Moderatorul Claudius Dociu a înmânat artiștilor moldoveni o diplomă.
Iar concertul de seară a avut în calitate de protagoniști alte nume sonore ale muzicii românești: Anna Lesko, Emilia Ghinescu, Claudiu Dumitrache, Valentin Sanfira…
Punctul pe „i” a fost pus de un nou joc de lumini.

Duminică, 27 octombrie
Târgul de produse agroalimentare și meșteșugărești a continuat și în ziua a treia.
În dricul zilei a avut loc premierea celor mai buni producători de țuică. Conform programului, la ora 14 a fost dat startul unei noi runde a spectacolului „Toamna cu rodul bogat”, în care au evoluat mai multe colective folclorice prahovene.
Iar seara a fost o adevărată nebunie, când mulțimea a aplaudat frenetic la scenă deschisă concertul susținute de Irina Rimes, Cătălina Țigău, Nemuritorii, Chihlimbar, Leya D…

Ion CIUMEICĂ