Gazele naturale au ajuns și la Sagaidac!

Bucurie mare pentru locuitorii satului Sagaidac din raionul Cimișlia: la sfârșitul săptămânii precedente, aici a fost aprinsă “flacăra albastră”, după ce a fost dat în exploatare gazoductul cu o lungime de trei kilometri, care vine din direcția comunei Porumbrei.

Evenimentul organizat cu această ocazie a început cu o slujbă religioasă oficiată de către preotul Nicolae Goreanu, care a adresat Domnului rugăciuni întru sănătatea constructorilor rețelei în cauză, dar și a populației de la Sagaidac, viitori beneficiari ai unui asemenea fel de combustibil comod și bun cum sunt gazele naturale.
Prezent la festivitate, Iovu Bivol, președintele raionului Cimișlia, a ținut să amintească anumite file din istoria recentă, când dumnealui, la o sărbătoare a satului Sagaidac, a fost rugat de către localnici să le acorde ajutor pentru ca gazele naturale să poposească și în casele lor.
Din păcate, a trebuit să treacă destul de multă vreme, aproape un deceniu, până la soluționarea acestei probleme, adică abia după revenirea lui Iovu Bivol în funcția de conducător al raionului Cimișlia lucrurile s-au mișcat din loc.
La solicitarea dumnealui și a administrației publice locale de nivelul întâi, Consiliul raional a acceptat alocarea de finanțe pentru reabilitarea acestui gazoduct, construcția căruia începuse, dar nu a fost dusă la bun sfârșit. Ba mai mult, pe alocuri conducta fusese deteriorată în mod substanțial.
“Adresez sincerele mele mulțumiri tuturor persoanelor care și-au adus contribuția la acest succes comun al nostru și Dumnezeu să ne ajute și la alte fapte bune”, cu aceste cuvinte și-a încheiat discursul președintele raionului Cimișlia.
În continuare, în fața celor prezenți a vorbit Anatol Sobețchi, directorul Societății cu răspundere limitată (SRL) “Cimișlia-Gaz”, care a informat asistența că gazoductul care vine dinspre comuna Porumbrei este de presiune medie.
Aceasta permite de a construi în continuare o rețea compusă din trei kilometri de țevi de presiune mijlocie și din 15 kilometri de țevi de presiune mică, necesară pentru ca gazele naturale să ajungă în toate casele celor 740 de viitori consumatori din întregul sat Sagaidac.
Anatol Sobețchi a mai precizat că întregul volum de lucrări legat de rețeaua în cauză poate fi executat pe parcursul a doi ani de zile. Costul total al activității în cauză este de 4,5 milioane de lei. La prima etapă sunt alocate deja vreo 800 mii de lei, dar este necesară și contribuția personală a fiecărei familii, cota de participare aici fiind egală cu 2970 de lei.
Unii locuitori s-au grăbit să vină cu banii necesari. Bunăoară, Ion Cojocaru este primul beneficiar de gaze naturale din localitate. El și-a îndemnat consătenii să-i urmeze exemplul.
Pe parcursul manifestării s-a menționat faptul că, după o anumită perioadă de stagnare, în ultima vreme în raionul Cimișlia s-a activizat munca privind asigurarea instituțiilor sociale și a populației cu gaze naturale.
Astfel, în anul trecut “flacăra albastră” a fost aprinsă în comuna Porumbrei, în satul Suric, într-o bună parte a localității Selemet. Și lucrările în această direcție vor fi continuate, căci în raionul Cimișlia mai există destule comunități, în care lipsesc gazele naturale.
Cu atât mai mult că directorul SRL “Cimișlia-Gaz” a dat asigurări, la festivitatea de la Sagaidac, că tarifele la gazele naturale rămân a fi stabile.
La sfârșitul sărbătorii, în aplauzele celor prezenți, Iovu Bivol și Anatol Sobețchi (în imagine) au aprins “flacăra albastră” la dulapul conductei de gaze naturale de la marginea satului Sagaidac, raionul Cimișlia.

Octavian POPESCU