Iarmarocul de toamnă de la Ștefan Vodă continuă și mâine

La 19 octombrie curent, în orașul Ștefan Vodă a avut loc iarmarocul de toamnă. După cum comunică pagina electronica oficială a Consiliului raional, cumpărătorii s-au bucurat de prețuri rezonabile comparativ cu cele de la piață și din magazinele agricole.

„Ne pare rău că n-am știut că va fi iarmaroc și ne-am procurat varză (cartofi, ceapă, mere etc.) de la piață cu mult mai scump” – vorbe de genul ăsta le puteai auzi ba ici, ba colea.
Probabil, nimeni nu a plecat de la iarmaroc cu mâinile goale. Au fost mulțumiți și fermierii, care și-au expus producția agricolă spre vânzare, deoarece, după spusele lui Gheorghe Cernean, specialist în Direcția raională agricultură și alimentație, care a monitorizat desfășurarea iarmarocului, circa 85-90 de procente din marfă a fost comercializată.
S-au prezentat diferiți producători agricoli: SRL „Diamagvar” (mere), SRL „Focaro Agro (carne de porc, frigărui), SRL „Bebei Prim” (struguri, legume), 10 gospodării țărănești, trei întreprinderi individuale și 11 persoane fizice.
Majoritatea producătorilor agricoli din raionul Ștefan Vodă, indiferent de forma juridico-organizatorică și de mărime, se confruntă cu o problemă comună: lipsa pieței de desfacere. Despre aceasta vorbește și faptul că au venit la iarmaroc vânzători din mai multe localități ai raionului: Popeasca, Talmaza, Slobozia, Ermoclia, Marianca de Jos, Ștefănești, Cioburciu, Carahasani, Copceac, Volintiri, Ștefan Vodă, Răscăieți, Căplani, Crocmaz.
Iarmarocul de toamnă este o modalitate pentru a soluționa măcar parțial această problemă, cel puțin pentru producătorii mai mici. Populația regretă foarte mult faptul că au dispărut iarmaroacele de sâmbătă, care se organizau anterior la Ștefan Vodă.
Iată de ce, mâine, la 26 octombrie curent, toți doritorii care au în posesie producție agricolă spre vânzare sunt invitați la al doilea iarmaroc de toamnă, care se va desfășura pe același loc, începând cu ora 7.00.
Organizatorii, Direcția agricultură și alimentație din cadrul Consiliului Raional Ștefan Vodă invită la iarmaroc și cumpărătorii din toate localitățile raionului care doresc să procure produse agricole de calitate la prețuri accesibile.

Ion CIUMEICĂ